#Qatar hadde avansert advarsel om Irans oljetankerangrep, unnlot å advare USA, allierte: Rapporter

| November 28, 2019

En konfidensiell vestlig etterretningsrapport har avdekket at Qatar hadde avansert kunnskap om angrepet på flere internasjonale oljetankskip i Oman-gulfen i mai, som eksperter mener å ha blitt utført av Iran.

Den amerikanske etterretningsvurderingen, innhentet av Fox News, viser angivelig at Qatar var klar over den planlagte streiken, men unnlot å varsle sine vestlige allierte eller umiddelbare naboer, inkludert De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia, hvis skip var det primære målet for angrepet .

Nyheten vil sannsynligvis ytterligere bekrefte synet blant Katars naboer, og en stadig oftere holdt i andre nasjoner, om at landet fremdeles er involvert i ekstremistiske bevegelser, samt opprettholder farlig nære forbindelser med det iranske regimet. Begge bekymringene var katalysatoren for en diplomatisk krise mellom Qatar og regionen, da sistnevnte avbrøt diplomatiske forbindelser og innførte en boikott i juni 2017.

Katars støtte til terrorbevegelser er godt dokumentert og har inkludert Islamsk stat, Hamas og Al-Qaida. Flere kjente terrorfinansiører og ledere lever straffri i landet. Som nylig ble avslørt, er Qatar Charity, tilsynelatende en humanitær organisasjon, aktivt involvert i å eksportere ekstremistanker til Europa.

At landet nå skulle vises til å ha støttet Iran, som selv er en global eksportør av terrorisme, bør neppe overraske vestlige observatører.

Gitt den avanserte advarselen som Qatar mottok over tankangrepene, sies også etterretningsbyråer aktivt å undersøke om Iran også tippet av den lille gulfstaten i forkant av septemberangrepene på Saudi Aramco-anleggene i Øst-Saudi Arabia.

Det vil også legge press på president Trump om å revurdere sin holdning til boikotten: mens han opprinnelig var støttende, og bemerket at Qatar var en "finansierer av terrorisme på et veldig høyt nivå", trakk han senere tilbake og la vekt på vennskapet mellom USA og Qatar .

Den siste utviklingen vil sannsynligvis også føre til ytterligere bekymring i europeiske hovedsteder over påliteligheten til Qatar som en alliert mot Irans stadig mer bellicose og destabilisering av regionale aktiviteter. Selv om særlig USA, Frankrike og Tyskland har nære økonomiske og sikkerhetsmessige bånd, bør dette ikke hindre dem i å kalle ut Katars handlinger for hva de er.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Terrorisme

Kommentarer er stengt.