# Tap av mangfold: Hva forårsaker det, og hvorfor er det en bekymring?

| Januar 21, 2020
Nydelig skog blåklokke om våren.© Shutterstock.com/Simon Bratt

Plante- og dyrearter forsvinner i stadig raskere takt på grunn av menneskelig aktivitet. Hva er årsakene, og hvorfor har biologisk mangfold betydning?

Det biologiske mangfoldet, eller mangfoldet av alle levende ting på planeten vår, har gått ned med en urovekkende hastighet de siste årene, hovedsakelig på grunn av menneskelige aktiviteter, som endringer i landbruken, forurensning og Klima forandringer.

16. januar etterlyste MEP-erne juridisk bindende mål for å stoppe tap av biologisk mangfold skal avtales på en FNs konferanse om biologisk mangfold (COP15) i Kina i oktober. Konferansen samler parter til 1993 FNs biologisk mangfoldskonvensjon å bestemme seg for sin strategi etter 2020. Parlamentet ønsker at EU skal ta ledelsen ved å sikre at 30% av EUs territorium består av naturområder innen 2030 og vurderer biologisk mangfold i all EUs politikk.

Hva er biologisk mangfold?

Biodiversitet er tradisjonelt definert som mangfoldet av liv på jorden i alle dens former. Det omfatter antall arter, deres genetiske variasjon og samspillet mellom disse livsformene i komplekse økosystemer.

I en FN-rapport publisert i 2019, advarte forskere om at en million arter - av anslagsvis totalt åtte millioner - er utrydningstruet, mange innen tiår. Noen forskere anser til og med at vi er i midten av den sjette hendelsen om masseutryddelse i jordas historie. Tidligere kjente masseutryddelser utslettet mellom 60% og 95% av alle arter. Det tar millioner av år for økosystemer å komme seg etter en slik hendelse.

Hvorfor er biologisk mangfold viktig?

Sunne økosystemer gir oss mange nødvendigheter vi tar for gitt. Planter konverterer energi fra solen og gjør den tilgjengelig for andre livsformer. Bakterier og andre levende organismer nedbryter organisk materiale i næringsstoffer som gir planter sunn jord å vokse i. pollinatorer er avgjørende for reproduksjon av planter, og garanterer matproduksjonen vår. Planter og hav fungerer som større karbon synker.

Kort sagt gir det biologiske mangfoldet oss luft, ferskvann, jord av god kvalitet og avling. Det hjelper oss å bekjempe klimaendringer og tilpasse oss dem, samt redusere virkningen av naturlige farer.

Siden levende organismer samhandler i dynamiske økosystemer, kan forsvinningen av en art ha en vidtgående innvirkning på næringskjeden. Det er umulig å vite nøyaktig hva konsekvensene av masseutryddelser vil ha for mennesker, men vi vet at naturens mangfoldighet nå lar oss trives.

Hovedårsaker til tap av biologisk mangfold
  • Endringer i arealbruk (f.eks avskoging, intensiv monokultur, urbanisering)
  • Direkte utnyttelse som jakt og overfiske
  • Klima forandringer
  • Forurensing
  • Inngripende fremmede arter

Hvilke tiltak foreslår parlamentet?

MEP-ere etterlyser juridisk bindende mål både lokalt og globalt for å oppmuntre til mer ambisiøse tiltak for å sikre bevaring og gjenoppretting av biologisk mangfold. Naturområder bør dekke 30% av EUs territorium innen 2030 og forringede økosystemer bør gjenopprettes. For å garantere tilstrekkelig finansiering foreslår parlamentet at 10% av EUs neste langsiktige budsjett blir viet til bevaring av biologisk mangfold

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, Biologisk mangfold, Miljø, EU, Europaparlamentet

Kommentarer er stengt.