Asiatiske ledere møtes i #Dushanbe for større toppmøte

| Juni 13, 2019

Dushanbe-toppmøtet, som skal holdes i Tadsjikistan-hovedstaden i juni 15th, er en fortsettelse av konferansen om samhandling og tillitsskapende tiltak i Asia (CICA), hvilke tall 27-medlemmer sier. Toppmøtet vil bringe delegasjoner på høyt nivå sammen, som forventes å vedta et ambisiøst dokument, Dushanbe-erklæringen, som vil dekke alle spørsmål om samarbeid innen CICA.

Medlemsstatene, mens de bekrefter at de er forpliktet til FN-pakt, mener at fred og sikkerhet i Asia kun kan oppnås gjennom dialog og samarbeid som fører til et felles uadskillelig sikkerhetsområde i Asia der alle stater eksisterer fredelig og deres folk bor i fred, frihet og velstand.

Før hovedarrangementet, på 14th skal toppmøtet i Shanghai Samarbeidsorganisasjon finne sted, også med CICA-medlemsland. Dette vil bli 5th-toppmøtet i CICA statsoverhoder, organisasjonen som krediteres den første presidenten i Kasakhstan, Nursultan Nazarbayev, som annonserte initiativet i 1992.

"(Det aspektet) som jeg vil gjerne bo på er problemet med fred og sikkerhet på vårt kontinent - Asia, eller enda større - Eurasia. Vi snakker om initiativet til republikken Kasakhstan til å holde konferansen om samhandling og tillitsbyggende tiltak i Asia. Ideen om å skape på kontinentets strukturer av sikkerhet og samarbeid i Asia i stil med de samme strukturer i Europa har lenge vært i luften, men har ennå ikke fått bred støtte, "- Nursultan Nazarbayev, som snakket på 47th-sesjonen av FNs generalforsamling, oktober 1992.

Blant delegatene på toppmøtet vil være Hans Excellence Xi Jinping, president i Folkerepublikken Kina, som vil diskutere situasjonen om den utviklende handelskrig med USA. Den kinesiske lederen, som allerede er i Dushanbe, i går (juni 12th), avduket sin bok 'The Governance of China' som skisserer sine politiske tanker.

Kassym-Jomart Tokayev, den nyvalgte presidenten i Kasakhstan, vil snakke om situasjonen i Afghanistan, hvor frykt for tiden blir uttalt om omplassering av islamske statsmilitanter fra Irak og Syria. Han vil også gjenta Kasakhstans oppfordring til EU, USA, Russland og Kina til å sette seg sammen på forhandlingsbordet.

Irans president Hassan Rouhani og Recep Tayyip Erdoğan fra Tyrkia vil også være til stede.

Delegationslederne vil utarbeide deres respektive tilnærminger for å sikre regional og global sikkerhet. Det vil også bli lagt vekt på spørsmål om strategisk sikkerhet og stabilitet, problemer med å håndtere ulike utfordringer og trusler. Det palestinske lederskapet vil være til stede, og det er derfor mulig at USAs mye hevdet "århundreskifte" også vil bli diskutert, sammen med situasjonen på den koreanske halvøya

Andre aktuelle og presserende saker på dagsordenen vil være bekjempelse av hvitvasking av penger, nettkriminalitet, informasjonsteknologi, energieffektivitet, infrastrukturutvikling, landbruk, små og mellomstore bedrifter, helse og utdanning for å styrke statens motstandskraft.

Fra begynnelsen har CICA blitt kreditert med å gi et forum der India og Pakistan er i stand til å lufte sine forskjeller og å debattere i et vennlig og nøytralt miljø. Siden det siste toppmøtet har det vært økt spenning og luft og jord konflikt mellom de to atomvåpenne over Kashmir, som har medført tap av militære og sivile liv, og det er håpet at CICA vil bidra til å redusere risikoen for ytterligere konflikter .

I tillegg til CICA-medlemslandene, 13-observatører, inkludert representanter for internasjonale organisasjoner - De forente nasjoner, Arabforbundet, Den internasjonale organisasjonen for migrasjon, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og Den parlamentariske forsamlingen av Tyrkisk-talende land vil delta.

Selv om CICA ennå ikke er en kraftig organisasjon som er i stand til å løse alle nye problemer eller frosne konflikter samtidig, er det imidlertid en effektiv plattform for mekling og samarbeid.

Mange asiatiske ledere forstår og anerkjenner behovet for å reformere CICAs aktiviteter, som allerede har fungert som en internasjonal forum og dialogplattform, og forvandler den nå til en organisasjon som vil kunne håndtere akutte mellomstatslige problemer, først og fremst økonomisk samarbeid og løsning av eksisterende konflikter.

Det vil si at for hva som skal bli den asiatiske motparten av OSSE, skal et bredt aktivitetsområde allerede være på plass. Alt tidligere arbeid på utviklingen av CICA gir grunn til å vurdere det nye prosjektet både realistisk og bærekraftig.

Gitt omfanget og omfanget av dette prosjektet, som omfatter stater hvor rundt halvparten av verdens befolkning lever, bør vi ikke glemme hvordan denne prosessen begynte.

Over 650 internasjonale journalister forventes i Dushanbe for å dekke arrangementet.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Kasakhstan, Politikk

Kommentarer er stengt.