Kontakt med oss

Europavalg 2024

I forkant av EU-valget står innbyggerne i sentrum i tidenes første Civil Society Week

DELE:

Publisert

on

Den europeiske økonomiske og sosiale komiteen (EESC) har startet sin første sivilsamfunnsuke noensinne, med tittelen 'Rise Up For Democracy!'. Dette ukelange arrangementet bringer til Brussel mer enn 200 innbyggerorganisasjoner og interessenter fra hele Europa, inkludert ungdomsorganisasjoner, frivillige organisasjoner og journalister. De vil diskutere tilstanden til demokratiet, utfordringene det står overfor, og den viktige rollen sivilsamfunnet spiller foran EU-valget, og utarbeide krav til de neste EU-lederne.

I et øyeblikk da demokratiske verdier blir testet av ekstremisme og med EU-befolkningen som står overfor utfordringene med tvillingovergangen, krigen i Ukraina og vedvarende inflasjon, er disse diskusjonene ikke bare betimelige, men avgjørende. Med mindre enn 100 dager igjen til Europa-valget i 2024, Sivilsamfunnsuka gir en mulighet til å forsterke innbyggernes stemmer og deltakelse i vårt demokrati.

Oliver Röpke, EESC-president, forklarer: «Europeiske demokratier er under en stresstest. Den eneste måten å bestå denne testen på er gjennom en sterk og samlet respons. Fra oss alle – sivilsamfunnet og europeiske institusjoner. I dag bringer vi mer demokrati til Europa, og mer Europa til innbyggerne.»  

Věra Jourová, visepresident for EU-kommisjonen for verdier og åpenhet: «Å sikre demokratiet vårt krever beskyttelse av valgprosesser mot mange risikoer, inkludert desinformasjon og utenlandsk innblanding. Vi må holde valg frie og rettferdige, sikre deres motstandskraft ved å oppdatere digitale sikkerhetstiltak og bevare en åpen debatt. For å gjøre det trenger vi et aktivt engasjement fra alle, inkludert sivilsamfunnsorganisasjonene og innbyggerne.»

Erika Staël von Holstein, administrerende direktør for Re-Imagine Europa: "Med mindre vi bryter sirkelen av mistillit som vi er låst i, er demokratiets fremtredende rolle som det mest effektive politiske systemet utviklet av menneskeheten i reell fare."

Med sine fem store initiativer – inkludert SivilsamfunnsdagerEuropeisk borgerinitiativdagDitt Europa, din mening! (JA)Sivilsamfunnspris, og Journalistseminar – Sivilsamfunnsuken har som mål å:

  • Styrk innbyggerne å engasjere seg med EU og utøve sine demokratiske rettigheter.
  • Identifisere og adressere trusler til demokratiske verdier som desinformasjon og velgerapati.
  • Samle anbefalinger fra sivilsamfunnet for å informere EUs fremtidige retning.

I sin politisk manifest, EESC-president Röpke lovet å etablere en plattform for innbyggere og sivilsamfunn for å gi uttrykk for sine bekymringer. Sivilsamfunnsuken vil kulminere i EUs første sivilsamfunnspanel, der sivilsamfunnsaktører vil diskutere veien videre for de neste fem årene. Paneldiskusjoner, sammen med innspill samlet gjennom uken, vil forme en EESC-resolusjon i juli som skisserer hva sivilsamfunnet forventer av det nye Europaparlamentet og kommisjonen.

Annonse

Hele programmet for Civil Society Week er tilgjengelig på nett.

Bli med i samtalen og følg #CivSocWeek på alle sosiale medier for oppdateringer!

Photo by arty on Unsplash

Den europeiske økonomiske og sosiale komité representerer de ulike økonomiske og sosiale komponentene i det organiserte sivilsamfunnet. Det er et institusjonelt rådgivende organ opprettet ved Roma-traktaten fra 1957. Dens rådgivende rolle gjør det mulig for medlemmene, og dermed organisasjonene de representerer, å delta i EUs beslutningsprosess.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender