Kontakt med oss

Danmark

Danmark forbyr brenning av hellige tekster, Sverige skal følge?

DELE:

Publisert

on

Danmarks justisminister Peter Hummelgaard (Bildet) sa til journalister: "Forslaget vil dermed gjøre det straffbart å for eksempel offentlig brenne en Koran, bibel eller Tora. Jeg tror fundamentalt at det er mer siviliserte måter å uttrykke sine synspunkter på enn å brenne ting." Rabbiner Menachem Margolin, styreleder i European Jewish Association, applauderte Danmarks trekk og oppfordret "alle europeiske land, spesielt Sverige, til å følge Danmarks eksempel og forby slike åpenbare misbruk av konstitusjonelle rettigheter og privilegier av de som ønsker å provosere, fornærme og splitte.", skriver Yossi Lempkowicz.

Regjeringen har avvist innvendinger fra danske opposisjonspartier som sier at et slikt forbud vil krenke ytringsfriheten. Den danske regjeringen planlegger å kriminalisere offentlig brenning av hellige tekster, inkludert Koranen, Bibelen eller Toraen, sa landets justisminister fredag.

Et lovforslag som skal presenteres vil «forby upassende behandling av gjenstander av betydelig religiøs betydning for et religiøst samfunn», sa justisminister Peter Hummelgaard til journalister.

Han la til at lovgivningen hovedsakelig gjaldt brenning og annen skjendelse utført på offentlige steder.

«Forslaget vil dermed gjøre det straffbart å for eksempel offentlig brenne en Koran, bibel eller Tora», sa han og la til: «Jeg tror fundamentalt at det finnes mer siviliserte måter å uttrykke sine synspunkter på enn å brenne ting.»

Regjeringen har avvist innvendinger fra danske opposisjonspartier som sier at et slikt forbud vil krenke ytringsfriheten.

Det danske grepet følger en rekke hendelser de siste månedene der folk har gjort det offentlig brente eller skadede kopier av Koranen i både Danmark og Sverige i tilsynelatende fiendtlighet mot den islamske troen. I Sverige var det også planlagt en Torah-brenning to ganger tidligere i år.

Annonse

Handlingene har ført til raseri i flere muslimske land og fra jødiske grupper og ført til oppfordrer de nordiske landene til å forby praksisen.

European Jewish Association (EJA), som representerer hundrevis av jødiske samfunn over hele kontinentet, applauderte den danske ministerens utspill.

I et brev til ministeren skrev EJA-formann rabbiner Menachem Margolin: «At du har tatt så resolut handling i Danmark vil være en enorm kilde til lettelse og trøst, ikke bare for danske jøder og muslimer, men for jøder og muslimer over hele Europa. som, når vi ser på handlingen tatt av den danske regjeringen og ditt departement spesielt, nå har et rødt og hvitt flagg å samle seg rundt når vi søker andre stater til å følge ditt eksempel.»

Han la til: «Der Danmark hadde ledet, må andre følge etter. Vi ser spesielt til Sverige hvor det ble gjort alvorlig skade på landets omdømme etter en bølge av koranbrenninger og forsøk på å brenne Toraen, i realiteten fikk grønt lys. Forargelsen og såret er ekte blant europeiske jøder, for hvem bokbrenning er en kjølig påminnelse om Europas mørkeste dager."

Rabbiner Margolin oppfordret "alle europeiske land, spesielt Sverige, til å følge Danmarks eksempel og forby slike flagrante misbruk av konstitusjonelle rettigheter og privilegier av de som ønsker å provosere, fornærme og splitte".

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender