Kontakt med oss

Sverige

Sverige gjennomfører en analyse av mulighetene for lovlig å forby vanhelligelse av hellige bøker

DELE:

Publisert

on

Ahmad Alush snakker med journalister utenfor den israelske ambassaden i Stockholm hvor han hadde fått tillatelse til å brenne en hebraisk bibel. Mannen sa at han ikke hadde til hensikt å brenne en hellig bok og bare ønsket å trekke oppmerksomheten til den nylige koranbrenningen i Sverige, skriver Yossi Lempkowicz.

Som svar på et brev fra rabbiner Menachem Margolin, leder av European Jewish Association, understreket Sveriges justisminister Gunnar Strömmer at vanhelligelse av hellige bøker «på ingen måte gjenspeiler den svenske regjeringens meninger».

Sveriges justisminister Gunnar Strömmer sa at den svenske regjeringen undersøker juridiske og lovgivende muligheter for å forby vanhelligelse av hellige bøker i landet.

Han kom med kunngjøringen i et svar på et brev fra rabbiner Menachem Margolin, styreleder i European Jewish Association (EJA), som hadde bedt den svenske regjeringen om å forby vanhelligelse av hellige bøker.

Margolins brev fulgte brenningen av en Koran foran en moske i Stockholm og trusler om å brenne en jødisk bibel under en demonstrasjon foran den israelske ambassaden i den svenske hovedstaden.

I sitt svar skrev minister Strömmer: ''Mens det er myndighetene og domstolene i Sverige som avgjør individuelle forespørsler om å demonstrere, betyr det ikke at en handling er lovlig.'' ''Desekrering av hellige bøker. er en støtende og respektløs handling, og en klar provokasjon,'' la han til.

"Den svenske regjeringen forstår at de aktuelle handlingene begått av enkeltpersoner som deltar på demonstrasjoner kan være støtende, handlinger som på ingen måte gjenspeiler den svenske regjeringens meninger," skrev han.

Annonse

Han fortsatte med å love at den svenske regjeringen ''overvåker utviklingen nøye både nasjonalt og internasjonalt som svar på nylige hendelser. Vi gjennomfører en prosess med analyse av rettssituasjonen i lys av dette.»

Rabbiner Margolin takket minister Strömmer for løftet og understreket at: «De som er opptatt av å brenne splittelse, utnytter grunnloven for sine egne formål, og det er et smutthull som må lukkes. Mens retten til frihet og protest er en grunnleggende rettighet, må den ende på det punktet hvor den krenker andres grunnleggende rettigheter til tro og tradisjoner.''

I mellomtiden sa Danmark at de ville begrense demonstrasjoner som involverer brenning av hellige tekster.

Flere nylige demonstrasjoner i Sverige og Danmark som involverer auto-da-fés eller andre vanhelligelser av Koranen har økt diplomatiske spenninger mellom de to skandinaviske landene og flere arabiske land.

Den danske regjeringen understreker at slike demonstrasjoner spiller i hendene på ekstremister og sår splittelse, og har til hensikt å «utforske» muligheten for å gripe inn i situasjoner «der for eksempel andre land, kulturer og religioner blir fornærmet, og som kan ha betydelige negative konsekvenser. for Danmark, spesielt når det gjelder sikkerhet», skrev det danske utenriksdepartementet i en uttalelse.

"Dette må selvfølgelig gjøres innenfor rammen av grunnlovsbeskyttet ytringsfrihet," la den til, og understreker at dette er en av Danmarks viktigste verdier.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender