Kontakt med oss

Tyskland

Tyskland ber om en spesiell domstol mot Russland på grunn av krigen i Ukraina - Reuters

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Mandag (16. januar) så en oppfordring fra den tyske utenriksministeren Annalena Baerbock om å opprette en spesiell internasjonal domstol for å reise tiltale mot russiske ledere i forbindelse med Moskvas invasjon og okkupasjon av Ukraina.

Baerbock, som henvendte seg til Academy of International Law i Haag hvor Den internasjonale straffedomstolen er lokalisert, uttalte at "en domstol som er i stand til å etterforske den russiske ledelsen og stille dem for retten" er det som kreves.

Det er ikke mulig å straffeforfølge Russland for aggresjon mot Ukraina for ICC. Hun uttalte at retten kun kan behandle saker der saksøker og saksøkte er medlemmer av retten eller en sak er henvist av FNs sikkerhetsråd.

Russland er ikke medlem av ICC, og som sådan vil Russland, et av fem permanente Sikkerhetsrådsmedlemmer med veto-utøvende makt, sannsynligvis blokkere enhver henvisning til det.

Baerbock sa at de hadde diskutert muligheten for å samarbeide med Ukraina og deres partnere for å etablere en spesiell domstol for forbrytelser mot Ukraina. Han foreslo også at en slik domstol kunne avledes fra ukrainsk straffelov.

Det kunne også suppleres med internasjonale elementer, slo hun fast.

Den europeiske union, Ukraina og Nederland alle offentlig støttet ideen om en spesiell domstol. Russland benekter anklager om krigsforbrytelser, og kaller handlingene i Ukraina for en "spesiell hæroperasjon". Den har også benektet bevisst målretting av sivile i Ukraina, hvor tusenvis er drept.

Annonse

Det har imidlertid Karim Khan, hovedanklager i ICC advart om juridisk fragmentering. Han sa at domstolen hans var best egnet for rettssaker som involverer forbrytelser mot aggresjon fordi medlemslandene kan fikse "hull" som hevdes å eksistere.

Senere på dagen talte Baerbock til ukrainske barn deportert fra Ukraina og gitt opp for adopsjon.

Ministeren uttalte at Russland må svare for hvor barna befinner seg, mens Wopke Hoekstra, hennes nederlandske motpart, sa at barna burde returneres hjem og Russland må slutte å deportere dem.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender