Kontakt med oss

Nord-Irland

Biden skal advare Storbritannias statsminister Johnson om Nord-Irland - The Times

Publisert

on

Britisk statsminister Boris Johnson snakker med sin ungarske kollega på Downing Street i London, Storbritannia 28. mai 2021. Leon Neal / Pool via REUTERS
Et ødelagt "Welcome to Northern Ireland" -skilt ses på grensen til Irland og Nord-Irland som minner bilistene om at fartsgrensene vil endre seg fra kilometer i timen til miles i timen ved grensen i Carrickcarnan, Irland, 6. mars 2021. Bildet er tatt mars 6, 2021. REUTERS / Clodagh Kilcoyne

USAs president Joe Biden vil advare britisk statsminister Boris Johnson (Bildet) ikke å gi avkall på Brexit-avtalen i Nord-Irland når de møtes for første gang på G7-toppmøtet denne uken, The Times rapporterte mandag 7. juni, med henvisning til uidentifiserte kilder, skriver Guy Faulconbridge.

Å bevare den delikate freden i Nord-Irland uten å tillate Storbritannia en bakdør inn i EUs markeder gjennom den irske landgrensen på 310 kilometer (500 km), var en av de vanskeligste sakene ved Brexit-skilsmissen.

Den britisk-styrte regionen er fortsatt dypt splittet langs sekteriske linjer 23 år etter at en fredsavtale som ble formidlet av USA, i stor grad avsluttet tre tiår med blodsutgytelse. Mange katolske nasjonalister strever etter forening med Irland mens protestantiske fagforeningsfolk vil være en del av Storbritannia.

EU og Storbritannia prøvde å løse grensegåten med Nord-Irland-protokollen til Brexit-avtalen, som holder provinsen i både Storbritannias tollterritorium og EUs indre marked.

Men fagforeningsfolk sier at det er i strid med fredsavtalen fra 1998, og London har sagt at protokollen er uholdbar i sin nåværende form etter at forsyninger av hverdagsvarer til Nord-Irland ble forstyrret.

Biden, som er stolt av sin irske arv, vil bruke et møte med Johnson på torsdag for eksplisitt å uttrykke USAs støtte til protokollen. Han vil også advare om at utsiktene til en amerikansk handelsavtale med Storbritannia vil bli skadet hvis situasjonen ikke er løst, sa The Times.

Biden vil også gjøre det klart for EU at han forventer at det slutter å være "byråkratisk" og inntar en mer fleksibel tilnærming til gjennomføringen av avtalen, sa avisen.

David Frost, Johnsons Brexit-forhandler, søker å løse problemene rundt Brexit-avtalen, men situasjonen på stedet når det gjelder handel er "veldig vanskelig", sa Lucy Frazer, regjeringsminister som advokat for England og Wales. Sky News.

Brexit

Tysklands Merkel oppfordrer til pragmatisk tilnærming til Nord-Irland

Publisert

on

By

Tysklands forbundskansler Angela Merkel (Bildet) oppfordret lørdag til en "pragmatisk løsning" på uenigheter om en del av Brexit-avtalen som dekker grenseproblemer med Nord-Irland, Reuters Les mer.

Statsminister Boris Johnson sa at Storbritannia vil gjøre "alt som trengs" for å beskytte sin territoriale integritet i en handelsstrid med EU, og truer med nødtiltak hvis ingen løsning ble funnet.

EU må forsvare sitt felles marked, sa Merkel, men på tekniske spørsmål kan det være en vei fremover i tvisten, fortalte hun på en pressekonferanse under en gruppe på syv lederes toppmøte.

"Jeg har sagt at jeg favoriserer en pragmatisk løsning for kontraktsavtaler, fordi et hjertelig forhold er av største betydning for Storbritannia og EU," sa hun.

Henviste til en samtale hun hadde med USAs president Joe Biden om geopolitiske spørsmål, sa Merkel at de var enige om at Ukraina må fortsette å forbli et transittland for russisk naturgass når Moskva fullfører den kontroversielle Nord Stream 2-gassledningen under Østersjøen.

Rørledningen på 11 milliarder dollar vil føre gass direkte til Tyskland, noe Washington frykter kan undergrave Ukraina og øke Russlands innflytelse over Europa.

Biden og Merkel skal møtes i Washington 15. juli, og belastningen på bilaterale bånd forårsaket av prosjektet vil være på dagsorden.

G7 søkte på lørdag å motvirke Kinas voksende innflytelse ved å tilby utviklingsland en infrastrukturplan som ville konkurrere med president Xi Jinpings multi-billion dollar dollar Belt and Road-initiativ. L5N2NU045

På spørsmål om planen sa Merkel at G7 ennå ikke var klar til å spesifisere hvor mye finansiering som kunne gjøres tilgjengelig.

"Våre finansieringsinstrumenter er ofte ikke så raskt tilgjengelige som utviklingsland trenger dem," sa hun

Fortsett å lese

Brexit

"Uansett hva som skal til" advarer Storbritannias Johnson EU mot handel etter brexit

Publisert

on

By

Storbritannia vil gjøre "alt som trengs" for å beskytte sin territoriale integritet i en handelsstrid med EU, sa statsminister Boris Johnson lørdag (12. juni) og truet nødtiltak hvis ingen løsning ble funnet skrive Elizabeth Piper og Michel Rose.

Trusselen fra Johnson så ut til å bryte en midlertidig våpenhvile i en ordkrig over en del av Brexit-avtalen som dekker grenseproblemer med Nord-Irland, som er fokus for spenninger siden Storbritannia fullførte sin utgang fra EU sent i fjor.

Til tross for at USAs president Joe Biden oppmuntret dem til å finne et kompromiss, brukte Johnson et G7-toppmøte for å indikere ingen oppmykning i sin stilling til det som kalles Nord-Irlands protokoll som dekker grenseproblemer med den britiske provinsen.

"Jeg tror vi kan ordne det, men ... det er opp til våre EU-venner og partnere å forstå at vi vil gjøre hva som helst," sa Johnson til Sky News.

"Jeg tror at hvis protokollen fortsetter å bli brukt på denne måten, så vil vi åpenbart ikke nøle med å påkalle artikkel 16," la han til og henviste til en beskyttelsesklausul som gjør det mulig for begge parter å treffe tiltak hvis de mener at avtalen fører til økonomisk samfunns- eller miljøvansker.

"Jeg har snakket med noen av vennene våre her i dag, som ser ut til å misforstå at Storbritannia er et enkelt land, et eneste territorium. Jeg trenger bare å få det inn i hodet på dem."

Kommentarene hans kom etter at han møtte den franske presidenten Emmanuel Macron, den tyske forbundskansler Angela Merkel og topp EU-tjenestemenn Ursula von der Leyen og Charles Michel på et syv-toppmøte i det sørvestlige England.

EU sa igjen til den britiske regjeringen at den må implementere Brexit-avtalen i sin helhet og innføre kontroller av visse varer som flytter fra Storbritannia til Nord-Irland. Storbritannia gjentok sin oppfordring til presserende og innovative løsninger for å lette friksjonen.

Provinsen har en åpen grense mot EU-medlem Irland, så Nord-Irlands protokoll ble avtalt som en måte å bevare blokkens indre marked etter at Storbritannia dro.

Protokollen holdt i hovedsak provinsen i EUs tollunion og fulgte mange av reglene for det indre markedet, og skapte en reguleringsgrense i Irske hav mellom den britiske provinsen og resten av Storbritannia.

Anti-brexit-demonstranter som holder et banner og flagg demonstrerer utenfor Houses of Parliament i London, Storbritannia 30. januar 2020. REUTERS / Antonio Bronic
Storbritannias statsminister Boris Johnson, EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Det europeiske råds president Charles Michel fjerner deres beskyttende ansiktsmasker mens de møtes under G7-toppmøtet i Carbis Bay, Cornwall, Storbritannia, 12. juni 2021. REUTERS / Peter Nicholls / Pool

Siden Storbritannia forlot blokkens bane, har Johnson ensidig forsinket implementeringen av noen bestemmelser i protokollen, inkludert kontroll av kjølet kjøtt som pølser som beveger seg fra fastlandet til Nord-Irland, og sa at det forårsaket forstyrrelser i noen forsyninger til provinsen.

"Begge sider må implementere det vi ble enige om," sa von der Leyen, EU-kommisjonens president, etter å ha møtt Johnson sammen med Michel, EU-rådets president.

"Det er full EU-enhet om dette," sa hun og la til at avtalen var avtalt, signert og ratifisert av både Johnsons regjering og blokken.

Tysklands Merkel sa at de to sidene kunne finne pragmatiske løsninger på tekniske spørsmål, mens EU beskyttet sitt indre marked.

Tidligere denne uken endte samtalene mellom de to settene med forhandlere i en utveksling av trusler over de såkalte "pølsekrigene". En EU-tjenestemann sa på G7 at det var behov for at retorikken ble tonet ned.

Lederen for Verdenshandelsorganisasjonen sa at hun håpet spenningene ikke vil eskalere til en handelskrig.

USA har også uttrykt alvorlig bekymring for at tvisten kan undergrave fredsavtalen langfredag ​​i 1998.

Den avtalen gjorde i stor grad en slutt på "Troubles" - tre tiår med konflikt mellom irsk-katolske nasjonalistiske militanter og pro-britiske protestantiske "lojalistiske" paramilitærer der 3,600 mennesker ble drept.

Selv om Brexit ikke var en del av den formelle agendaen for G7-toppmøtet i den engelske badebyen Carbis Bay, har den mer enn en gang truet med å skyne møtet.

Frankrikes Macron tilbød seg å tilbakestille forholdet til Storbritannia så lenge Johnson sto ved Brexit-avtalen - en karakterisering av møtet som ble avvist av det britiske teamet. Les mer.

Brexit har også anstrengt situasjonen i Nord-Irland, der det pro-britiske "unionistiske" samfunnet sier at de nå er splittet fra resten av Storbritannia og Brexit-avtalen bryter med fredsavtalen fra 1998. Men den åpne grensen mellom provinsen og Irland var et sentralt prinsipp i Langfredagsavtalen.

Fortsett å lese

Brexit

Storbritannia oppfordrer EU til å gå videre etter Brexit-handel med Nord-Irland

Publisert

on

By

Storbritannia fortalte EU onsdag 9. juni tiden er ute for å finne løsninger for å lette post-brexit-handel med Nord-Irland, og sier at ytterligere rettslige tiltak fra blokken ikke vil "gjøre livet lettere" for folk i provinsen, Reuters.

Siden fullføringen av EUs utgang sent i fjor, har Storbritannias forhold til landet blitt sterkere, og begge sider anklager hverandre for å handle i ond tro over en del av deres handelsavtale som dekker varebevegelser til Nord-Irland.

Britisk brexit-minister David Frost møtte EU-kommisjonens visepresident Maros Sefcovic i London for å prøve å løse forskjellene i Nord-Irlands protokoll, men hittil har måneder med samtaler gjort lite for å bryte dødvannet.

Brussel anklager London for å ha brutt avtalen ved å unnlate å gjennomføre kontroller av noen varer som flytter fra Storbritannia til provinsen Nord-Irland, og har startet rettslige skritt over den britiske regjeringens ensidige forlengelse av en nådeperiode.

London sier at de ikke har noe valg fordi noen av sjekkene hindrer forsyninger til nordirske supermarkeder. Det peker på økende spenning blant pro-britiske fagforeningsfolk i provinsen.

"Når jeg møter Maros Sefcovic senere i dag, vil budskapet være klart: tiden er knapp og det er behov for praktiske løsninger nå for å få protokollen til å fungere," sa Frost i en uttalelse og ba om fleksibilitet til å finne løsninger "som nyter tilliten til alle samfunn. ".

"Ytterligere trusler om søksmål og gjengjeldelse fra EU vil ikke gjøre livet enklere for kundene i Strabane som ikke kan kjøpe favorittproduktet."

Hans ord var et svar på en artikkel Sefcovic skrev i Telegraph-avisen tirsdag da han advarte Storbritannia om at EU "ikke ville være sjenert i å reagere raskt, bestemt og resolutt" hvis den mente Storbritannia hadde brutt sine juridiske forpliktelser. Les mer.

London og Brussel sier at de ønsker å finne løsninger, men anklager hverandre for ikke å engasjere seg i forskjellige konkurrerende forslag.

Nådeperioden på noen varer utløper 30. juni, og en talsmann for statsminister Boris Johnson sa tirsdag 8. juni at det ikke var "noe som helst tilfelle for å forhindre kjølet kjøtt i å bli solgt i Nord-Irland".

"Det som trengs er pragmatisme og sunn fornuftige løsninger for å løse problemene slik de er foran oss," sa Frost. "Dette arbeidet er viktig. Og det haster stadig mer."

Fortsett å lese
Annonse

Twitter

Facebook

Annonse

Trender