Kontakt med oss

Russland

Militær aggresjon mot Ukraina vil få «massive konsekvenser»

DELE:

Publisert

on

Det europeiske råds konklusjoner om Russlands militære oppbygging ved Ukrainas grense var korte, men veldig klare: «Militær aggresjon mot Ukraina vil få massive konsekvenser.» 

 «Vi opprettholder vår oppfordring til Russland om å deeskalere spenningen og avstå fra ytterligere aggresjon. Vi vil gjerne være i en situasjon der forholdet til Russland er godt, men dette er veldig avhengig av valgene som er tatt av Moskva, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. «Så la det ikke være noen tvil. Hvis Russland skulle bevege seg mot Ukraina, vil unionen være i en posisjon til å iverksette sanksjoner som kan trekke ut en massiv kostnad. Vi har gjort vårt arbeid i den forbindelse.»

«Vi er forberedt'

På spørsmål om hva disse forberedelsene var, svarte von der Leyen at Det europeiske råd hadde bedt kommisjonen om å utvikle ulike alternativer i juni. Von der Leyen vil bare si at kommisjonen har jobbet med forskjellige alternativer og potensielle restriktive tiltak i noen tid. Hun la til at disse handlingene ble koordinert med andre, inkludert USA. 

Den slovenske statsministeren Janez Janša sa: «Vi vil ikke ha en repetisjon av det som skjedde da Russland invaderte Krim. Vi er godt forberedt denne gangen."

Det europeiske rådspresident Charles Michel sa at diskusjonene med Ukrainas president på toppmøtet i det østlige partnerskap (15. desember) hadde vært en mulighet for EU til å tilby sin fulle støtte til Ukrainas suverenitet og territorielle integritet. Michel sa at EU vil fortsette å støtte diplomatiske anstrengelser i det nåværende Normandie-formatet for å oppnå full implementering av Minsk-avtalene.

Annonse

Del denne artikkelen:

Trender