Kontakt med oss

Forsvar

EU skal etablere en hurtigreaksjonsstyrke med opptil 5000 soldater

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

EUs utenriks- og forsvarsministre ble mandag enige om en sikkerhetsstrategi for å øke blokkens militære innflytelse etter at krigen har returnert til Europa. Dette inkluderer å etablere en hurtigreaksjonsstyrke på opptil 5,000 soldater som raskt kan settes inn i en krise.

Josep Borrell, EUs utenrikspolitiske sjef, uttalte at "truslene øker og kostnadene ved passivitet er klare". Han kalte også dokumentet som skisserer europeiske ambisjoner innen forsvar og sikkerhet innen 2030 "en veiledning til handling".

Strategien ble utviklet i 2020 før pandemien, den kaotiske tilbaketrekningen fra Afghanistan og krigen i Ukraina. EU innførte strengere sanksjoner mot Moskva etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar.

EU må være i stand til «å beskytte sine borgere» og bidra til internasjonal sikkerhet og fred, heter det i en uttalelse fra blokken. Dette er spesielt viktig i et øyeblikk hvor Europa har blitt gjenopptatt i krig, på grunn av den uprovoserte og uberettigede russiske aggresjonen mot Ukraina samt store geopolitiske endringer.

Russland beskrev invasjonen av Ukraina som en "spesiell militæraksjon" for å avvæpne Ukraina.

Likevel gjorde EU det klart at de ser på sin innsats som et utfyllende tiltak for den nordatlantiske traktatorganisasjonen og ikke konkurrerer med den USA-ledede militæralliansen om vestlig forsvar.

Ifølge forsvarsminister Christine Lambrecht er Tyskland klar til å levere kjernen til EUs nye hurtigreaksjonsstyrke i 2025. I år vil den være fullt operativ.

Annonse

Den nye styrken vil erstatte EU-kampgruppene blokken har brukt siden 2007, men ikke de den har i dag. Etter den ukontrollerbare tilbaketrekningen fra Kabul, august, av europeiske land, skjøt planene om en fornyelse fart.

Sikkerhetsstrategien, også kjent som det strategiske kompasset, forventes å bli godkjent av EU-ledere på et toppmøte i Brussel torsdag og fredag.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender