Kontakt med oss

NATO

Gi Ukraina rask vei til NATO etter krigen, forteller Litauens leder til allierte

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Litauens president oppfordret NATO-ledere til å være dristigere når det gjelder å ta opp Ukrainas press for medlemskap på et toppmøte i landet hans neste uke, og sa at dette ville øke Kievs slagmarksprestasjon mens Moskva vil se enhver forsiktighet som svakhet.

President Gitanas Nauseda rådet NATO-allierte til å se bort fra frykten for at å bringe Ukraina inn i den USA-ledede militæralliansen ville provosere Russland, som invaderte Ukraina 22. februar 2022.

"Vi bør ikke nøle med å ta dristigere beslutninger fordi ellers vil Putin-regimet bestemme at de vestlige allierte er for svake, (at de burde bli) presset til hjørnet og de vil overgi seg," sa Nauseda mandag.

"Vår sterkere formulering om Ukrainas (medlemskap) perspektiv vil helt sikkert øke kampånden til ukrainske soldater på slagmarken. Og dette er veldig viktig", la han til.

Ukraina har presset på NATO til å erklære på toppmøtet 11. og 12. juli at Kiev ville slutte seg til alliansen like etter krigens slutt, og å sette opp et veikart for medlemskap.

Men andre medlemmer som USA og Tyskland har vært mer forsiktige, på vakt mot trekk de frykter kan bringe alliansen nærmere en aktiv krig med Russland, som lenge har sett på NATOs ekspansjon som bevis på vestlig fiendtlighet.

Nauseda sa til Reuters at et løfte om en enklere vei til NATO-medlemskap etter krigen og flere militære støtteløfter kan bli tilbudt Ukraina ved neste ukes samling.

"Vi har noen land som er forsiktige med den sterkere formuleringen om Ukrainas perspektiv. Men jeg ser allerede en viss endring i hodet til deres ledere," sa Nauseda.

Annonse

"Vi forstår alle at akkurat nå, midt i krigen, er Ukraina ikke i stand til å bli med i NATO umiddelbart. Vi forstår det. Ukrainere forstår det. Men vi må lage prosedyrer, hvordan vi skal gå frem ... så det er ingen sløsing tid hvis krigen er over og seieren er på ukrainsk side».

Nauseda sa at han forventer at Ukrainas president Volodymir Zelenskiy dukker opp i Vilnius, til tross hans advarsler om at han ser "ingen vits" i å gå hvis Kiev ikke får et "signal" på møtet: "Jeg håper han vil være her og han vil spille en viktig rolle i beslutningsprosessen i Vilnius".

Flere land forbereder en "ytterligere portefølje av (militær støtte) forpliktelser" for Ukraina, for å kunngjøre på NATO-toppmøtet, sa Nauseda.

TYSK UTSETTELSE

Men muligheten for at Sverige er akseptert inn i NATO i Vilnius blir "komplisert", og sjansene for at det vil være i stand til å bli med på toppmøtet synker "for hver ekstra dag", sa Nauseda.

Sverige søkte om å bli med i NATO etter invasjonen, men Tyrkia og Ungarn har så langt blokkert ratifisering.

Nauseda sa at han forventer at Tyskland vil utplassere 4,000 soldater i Litauen, med familier og utstyr, innen ca. 2026-2027, i gradvis økning. Utplasseringen ble lovet av den tyske forsvarsministeren Boris Pistorius i forrige uke, og Canada tar beslutningen om å øke sine tropper i Latvia, sa Nauseda.

Den litauiske presidenten sa at vertslandet forventer provokasjoner, under og etter toppmøtet, langs grensen til Hviterussland, der den russiske Wagner-militsen har blitt tilbudt tilflukt etter det mislykkede kuppet.

"Du kan forvente at (Wagner)-krigerne kan dukke opp ved grensen som migranter, som borgere i Hviterussland... vi kan forvente mange provokasjoner der, spesielt før toppmøtet i Vilnius eller etterpå. Og jeg tror dette er en veldig viktig element av vår sikkerhet," sa presidenten.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender