Kontakt med oss

Miljø

EUs grønne omstilling må gå utover energisektoren

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Tysklands miljøminister Robert Habeck har innrømmet at landet sannsynligvis vil gå glipp av sine karbonutslippsmål i løpet av de neste to årene, et urovekkende tegn for Europas største økonomi. Europa må tydeligvis gjøre mer for å akselerere kontinentets grønne overgang, med EU-forskere kunngjøring mandag den 2021, det femte varmeste året noensinne, inneholdt Europas varmeste sommer noensinne.

I følge Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) vil muligheten for å begrense global oppvarming til 1.5 °C eller til og med 2 °C snart være utenfor rekkevidde med mindre beslutningstakere kan levere store reduksjoner i klimagassutslipp. De konsekvenser Klimaforskere advarer om at oppvarmingen overstiger disse vippepunktene vil være katastrofal, fra betydelig havnivåstigning til et økende antall ødeleggende megastormer.

Det er derfor bekymringsfullt at klimagassutslipp over hele EU er det tommer opp igjen etter en kort utsettelse forårsaket av COVID-19-pandemien. EU har gjort en betydelig innsats så langt for å begrense utslippene, men som EU-kommisjonen selv har erkjent, er disse tiltakene utilstrekkelig, med energisektoren som gjør det meste av tunge løft i kampen mot karbonnøytralitet. Faktisk kommer hoveddelen av blokkens utslipp fra fire sektorer – bygg, industri, transport og landbruk – de to sistnevnte har hatt økte utslipp det siste tiåret.

Dette betyr at til tross for en samordnet skyv for fornybar energi vil en uhindret tilbakevending til den karbonintensive økonomiske aktiviteten som rådet før pandemien utvilsomt hindre videre fremgang mot klimamål. Slik det står, vil EU gå glipp av sine 2030-utslippsmål innen 21 år med mindre det vedtas mer ambisiøs politikk over hele blokken.

Understreker viktigheten av gjenbruk

Heldigvis er det en rekke underutnyttede veier for å redusere utslipp som Brussel bør benytte seg av. Den ene er avfallssektoren, der EU må gjøre mye mer for å gjøre det fremme gjenbruk ved siden av resirkulering.

Forbrukerisme har uten tvil vært forkjemperen for europeisk økonomisk vekst det siste århundret. Den tilsvarende miljøpåvirkning av emballasje er imidlertid vanskelig å forstå: den Great Pacific Garbage Patch av flytende plast er tre ganger større enn Frankrike, den gjennomsnittlige plastposen brukes i bare 15 minutter, og den globale olje- og gassindustrien er bestemmes å holde etterspørselen etter engangsplast høyest mulig.

Annonse

Som en del av EUs nye grønne avtale ser politikerne ut til å være det fanger på til behovet for omfattende gjenbruksinfrastruktur gjennom planer som f.eks introduksjon av et "Digital Product Passport", ment å samle informasjon om sammensetningen av varer for å øke sjansene deres for å bli gjenbrukt og resirkulert når de passerer gjennom den europeiske økonomien.

Likevel, midt i en miljøbevegelse som lenge har forfektet fordelene med resirkulering, må europeiske beslutningstakere gjøre mer for å fremme gjenbruk, noe som gjør at energien som trengs for å utvinne, transportere og behandle materialer holdes til en absolutt minimum. Et konkret skritt som kan gi betydelige fordeler ville være en EU-omfattende harmonisering av hva som anses som «avfall» og hva som kan gjenvinnes og gjenbrukes på en bærekraftig måte.

Under dagens system klarer mange EU-land ikke å skille tilstrekkelig mellom forbrukeremballasje og industriemballasje. Dette fører dessverre til at betydelige mengder vanlig industriemballasje, som stål- og plastfat samt mellombulkbeholdere (IBC), blir avskrevet for tidlig som avfall i stedet for å rengjøres og renoveres, en prosess som kan forlenge disse produktenes brukbare levetid med år og gir betydelige utslippsreduksjoner.

Rom for forbedring i byggesektoren

Et annet mulighetsvindu er byggesektoren, ansvarlig for noen 25 prosent av Europas klimagassutslipp og 40 prosent av energibruk, med mange oppvarmet av fossilt brensel. Forrige måned, EU-kommisjonen fremmet nye regler som vil kreve at bygninger overholder energieffektivitetsstandarder og ikke slipper ut karbonutslipp på stedet fra fossilt brensel innen 2030.

"De dårligst presterende bygningene i EU bruker mange ganger mer energi som nye eller skikkelig renoverte." forklarte EUs energikommissær Kadri Simson. "Renovasjon reduserer både energifotavtrykket til bygninger og energikostnadene for husholdninger, samtidig som det øker økonomisk aktivitet og jobbskaping."

Under det nye forslag, må alle bygninger i EU med den dårligste energikarakteren, et "G" energiytelsessertifikat, renoveres til en høyere karakter innen 2030. Boliger med en F-karakter må renoveres innen 2033, dvs. millioner av bygninger vil snart trenge grønn renovering gjennom bruk av isolasjon eller mer effektive varmesystemer.

Likevel har eksperter advarte at disse nye reglene ikke går langt nok til å oppmuntre til viktige grønne renoveringer. Ifølge noen er innstillingen av minimumskarakterer avgjørende for å få i gang renoveringer av de absolutt dårligst presterende bygningene, men Brussel har så langt gått glipp av en mulighet til å stimulere til dypere renoveringer for å bringe bygninger inn i de beste A-, B- eller C-klassene, en skifte som kan gi betydelige utslippsreduksjoner.

Andre kritikere har etterlyst en bredere fokus. I følge European Academies' Science Advisory Council (EASAC) gir det liten mening å renovere bygninger for å redusere energiforbruket hvis selve renoveringsprosessen er karbonintensiv. Hvis byggematerialer og komponenter må transporteres over lange avstander, for eksempel, kan de kumulative klimagassutslippene fra nyrenoverte bygninger til syvende og sist være et eget mål for beslutningstakere. I stedet bør klimapåvirkningen til hver bygning vurderes på et mer helhetlig grunnlag, idet det tas hensyn til dets kumulative klimagassutslipp inkludert eventuelle utslipp fra arbeid på bygget.

Med mindre enn et tiår igjen før vinduet for å begrense global oppvarming ved 1.5 °C har stengt for godtEuropeiske beslutningstakere må tenke utenfor boksen. Som forståsegpåere har advarte, grønnere energisektoren har gitt betydelige utslippsreduksjoner frem til nå, men «neste runde med utslippskutt vil bli enda vanskeligere». For å klare det, må Brussel i økende grad se utenfor boksen og benytte seg av områder med underutnyttet potensial for utslippsreduksjon, som avfalls- og byggesektoren.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender