Kontakt med oss

Dyrevelferd

Troféjakt: Innførselsforbud

DELE:

Publisert

on

Mens turistsesongen er i full gang, krever dyrevelferdsorganisasjoner over hele verden et forbud mot import av jakttrofeer. Spesiell oppmerksomhet gis til reisende i USA og EU, som er de største kundene til moderne taksidermister.

I en felles posisjon manifesterte 137 bevarings- og dyrevernorganisasjoner fra hele verden, inkludert 45 frivillige organisasjoner fra det afrikanske kontinentet, et oppgjør med troféjakt og oppfordret lovgivere til å forby import.

«Troféjakt skiller seg ut blant de verste formene for viltutnyttelse og er verken etisk eller bærekraftig. I møte med den menneskeskapte globale biologiske mangfoldskrisen er det uakseptabelt at utnyttelse av dyreliv bare for å skaffe et jakttrofé fortsatt er tillatt, og at trofeer fortsatt kan importeres lovlig. Det er på høy tid at regjeringer avslutter denne skadelige praksisen, sa Mona Schweizer, Ph.D., fra Pro Wildlife.

Statistikken peker på en enorm pågående krise innen dyrevern: Fra 2014 til 2018 ble nesten 125,000 XNUMX trofeer av arter beskyttet under CITES – konvensjonen om internasjonal handel med truede arter – importert globalt, med kunder i USA og EU som leder i fetisjisme, som sikrer flyt av provisjoner til taksidermistene.

Troféjakt, som i økende grad blir stilt spørsmål ved som en verdig og etisk underholdningsmåte, påvirker artenes overlevelse negativt og undergraver bevaringsarbeidet. Troféjegere retter seg ofte mot sjeldne og truede arter eller dyr med imponerende fysiske egenskaper og fjerner individer som er avgjørende for reproduksjon og velvære til dyregrupper. Ved å sikte mot slike dyrebare dyr bidrar troféjegere, direkte og indirekte, til deres befolkningsnedgang, forstyrrer dyrenes sosiale struktur og reduserer motstandskraften. Troféjaktindustrien driver etterspørselen etter deler og produkter av truede arter og stimulerer og prioriterer å drepe dem gjennom prisordninger og andre kampanjer, spesielt for sjeldne og dyrebare arter, som utgjør en økologisk forbrytelse.

Unødvendig å legge til, er drapene på beskyttede og truede arter hovedsakelig et privilegium for utenlandske jegere, resten av kolonitiden, mens tilgang til dyreliv og land ofte er begrenset for lokalbefolkningen. Denne fratakelsen av rettighetene til lokalsamfunn kombinert med de sosiale konsekvensene av troféjakt kan snarere gi næring til menneske-dyr-konflikter i stedet for å dempe den. Dette spesielle aspektet forverres ytterligere av troféjaktens manglende evne til å gi meningsfulle økonomiske fordeler til lokalsamfunn, i motsetning til det som hevdes av pro-troféjaktlobbyen. Faktisk, ettersom de fleste jakter utføres på privat land og jaktsektoren er plaget med endemisk korrupsjon, beriker troféjaktinntekter jaktoperatørene, private gårdeiere og lokale eliter, og støtter utstedelsen av forskjellige jakttillatelser.

Annonse

«På Born Free har vi lenge aksjonert for å få slutt på troféjakten på moralske og etiske grunnlag. I denne krisetiden for dyreliv og biologisk mangfold kan det ikke være riktig for europeiske jegere å kunne betale for å drepe truede ville dyr, verken innenfor EU eller utenlands, og sende trofeene hjem. Troféjakt forårsaker enorm dyrelidelse mens den gjør lite eller ingenting for bevaring av dyreliv eller lokalsamfunn.

Faktisk fjerner troféjegere i mange tilfeller viktige individuelle dyr fra skjøre populasjoner, og skader deres sosiale og genetiske integritet. Det er på tide at EUs beslutningstakere lytter til det overveldende flertallet av innbyggerne, og bringer troféjakten i EU og importen av trofeer til en permanent slutt, mens de søker alternative, mer effektive måter å skaffe dyrelivsbeskyttelse og lokalsamfunnsutvikling på, sa Mark Jones, PhD, leder for politikk ved Born Free.

Troféjakt hemmer ikke bare bevaringsarbeidet og genererer minimale økonomiske fordeler, men reiser også etiske og dyrevelferdsmessige bekymringer. Å skyte dyr for moro skyld bare for å få et trofé som statussymbol er etisk uforsvarlig, ser bort fra deres egenverdi ved å redusere dem til varer, og setter en prislapp på døden som gjenspeiler beløpet utenlandske jegere er villige til å betale for drapet. Dessuten bruker og oppmuntrer troféjegere ofte jaktmetoder som øker lidelsen til dyret, for eksempel bruk av piler og buer, snutelastere, håndvåpen eller hunder som jager dyr i timevis til utmattelse.

Joanna Swabe, PhD, seniordirektør for offentlige anliggender ved Humane Society International/Europe, sa: "Økonomisk fordel - som i beste fall er minimal i troféjaktindustrien - er ingen unnskyldning for å tillate umenneskelig drap av dyr for underholdning eller for å gjøre opp for de ofte irreversible biologiske og økologiske skadene det påfører beskyttede arter når det er alternative, mer lukrative inntektsstrømmer tilgjengelig for utviklings- og bevaringsarbeid. Som de største importørene av jakttrofeer i verden, har USA og EU en moralsk forpliktelse til å slutte å bidra til denne skadelige industrien gjennom import av jakttrofeer og å innføre politikk som støtter etiske former for utenlandsk bistand, turisme og industri.»

Over hele kloden motsetter innbyggerne tydelig og veltalende troféjakt og import av kroppsdeler av drepte dyr og dermed jakt på trofeer. Undersøkelser i EU, Sveits og USA bekrefter at mellom 75 % og 96 % av respondentene motsetter seg troféjakt som sådan og avledede aktiviteter. Det absolutte flertallet av europeerne står for importforbud for trofeer.

I følge undersøkelsene I Sør-Afrika, den største afrikanske eksportøren av jakttrofeer av beskyttede arter, avviser et flertall på 64 % av respondentene troféjakt. "Med den uetiske praksisen med troféjakt som skader bevaring av arter og økonomien i flere tiår, er et politisk skifte for lengst på tide. Sammen, med en samlet stemme fra 137 frivillige organisasjoner fra hele verden, oppfordrer vi regjeringer til å ta ansvar for beskyttelse av arter og biologisk mangfold – og forby import av jakttrofeer.» Reineke Hameleers, administrerende direktør i Eurogroup for Animals, konkluderte.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender