#EU - #Morocco Fisheries Agreement er gunstig for begge sider, sier menneskerettighetsgruppen

| Februar 16, 2018

Willy Fautré, direktør for menneskerettigheter uten grenser (HRWF), har sagt at fiskeripartnerskapsavtalen mellom EU og Marokko har gitt fordeler for begge parter, og fornyelsen av avtalen vil gi gode muligheter for at EU skal fremme menneskerettighetene i Marokko.

"Fiskeriavtalen er en av de viktige mekanismene der bekymringer om menneskerettigheter kan uttrykkes og integreres," sa han EU Reporter.

Menneskerettighetssituasjonen i Marokko har hatt betydelige forbedringer de siste årene, og partnerskapet gir EU en innflytelse på å løse menneskerettighetsspørsmål i de politiske dialogene mellom Brussel og Rabat, sa Fautré.

Fiskeripartnerskapsavtalen mellom EU og Marokko skal fornyes i juli 2018. Siden 2007 gir avtalen rundt 120-skip fra 11 EU-land til å fiske utenfor Marokkos bredder i bytte for et økonomisk bidrag fra EU på € 30 millioner per år, pluss € 10 millioner fra rederne.

Både Europa-kommisjonen og den marokkanske regjeringen har uttrykt sin vilje til å forny avtalen. I forrige måned i Brussel holdt Karmenu Vella, kommissær for miljø, maritime saker og fiskerier samtaler med Aziz Akhannouch, marokkanske minister for jordbruk, fiskeri, landdistriktsutvikling, vann og skoger, og ble enige om at fiskeriavtalen er "avgjørende for begge parter" .

Mange medlemsland, ledet av Spania og Danmark, har også vist støtte for fornyelse av fiskeriavtalen.

Imidlertid hevdet en uttalelse i 10 januar av Melchoir Wathelet, generaladvokat ved EU-domstolen, at fiskeriavtalen er ugyldig fordi den gjelder for Vest-Sahara og dens tilstøtende farvann. Hans ord har siden utløst debatter i Brussel om rettighetene til mennesker i Vest-Sahara, et omstridt territorium som Marokko hevder som sine sørlige provinser.

Flertallet av brusselsbaserte senior juridiske eksperter i internasjonale lover avviste Wathelet sin mening og sa at avtalen er forenlig med folkeretten.

Fautré påpekte at saharawiene også har hatt fordel av fiskeriavtalen mellom EU og Marokko. "De har rett til å komme tilbake til deres opprinnelsesregion og nyte mer jobbmuligheter hentet av fiskeriavtalen," sa han.

Fautré har nylig besøkt en fiskehavn og fiskefabrikk i Dakhla, en by i Vest-Sahara og for tiden administrert av Marokko. "Det var hundrevis av mennesker, hovedsakelig kvinner, som jobber der på fabrikken," minnet han. "Fiskeri er egentlig en hovedkilde for sysselsetting for Marokko."

Fiskeindustrien representerer 2,3% av Marokkos BNP og gir direkte arbeidsplasser til 170,000-folk. Ifølge FNs mat- og landbruksorganisasjon er 3 millioner marokkanere avhengige av deres daglige levebrød i fiskeriet.

Fautré er bekymret for at ikke-fornyelse av fiskeriavtalen vil forverre arbeidsledigheten i Marokko og føre til sosial ustabilitet. Spenninger mellom Marokko og EU vil også være blant konsekvensene som "ingen vil", sa han.

Domstolen i EU vil gjennomgå problemet på 27 februar. Europakommisjonen vil ikke formelt kommentere til den luxembourgske domstolens endelige dom.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Trade

Kommentarer er stengt.