#Hammond sier vekst, ikke budsjettoverskudd, nøkkel for å redusere gjeld

| November 8, 2018

Kansler Philip Hammond (Bildet) økte utsikter til løsere budsjettpolitikk etter Brexit, og at raskere vekst var den beste måten å kutte Storbritannias gjeldsbyrde på, men insisterte på at han fortsatt var forpliktet til i siste instans å drive et budsjettoverskudd, skrive David Milliken og Alistair Smout.

Hammonds årlige budsjett forsterket noen analytikers tvil om sitt engasjement for et overskuddsbudsjett, etter at han brukte en skattemessig tilfeldighet for å finansiere offentlige utgiftsforpliktelser, i stedet for å gjøre raskere fremgang med å redusere offentlig gjeld.

Statsminister Theresa May sa i forrige måned at stramningen var slutt etter en rekke nedskæringer til offentlige tjenester og velferdsfordeler siden 2010, og hadde tidligere kunngjort en stor økning i folkehelseutgiftene.

Det ikke-partisiske instituttet for skatteforskning sa Hammonds handlinger foreslo at ideen han virkelig hadde til hensikt å eliminere budsjettunderskuddet i midten av 2020 var "sikkert for fuglene".

Spurt av en parlamentarisk komité om statskassen hadde gitt opp utsiktene til å kjøre et budsjettoverskudd i det neste tiåret, sa Hammond: "Nei, det har ikke blitt forlatt."

Men han nektet å si når han forventet et overskudd. Budsjettprognoser forrige uke viste at statsfinansiering som andel av nasjonalinntekt på sporet faller til 0.8% i 2023 / 24 fra en lavere enn forventet 1.2% - eller £ 25.5 milliarder - dette regnskapsåret.

"Vi er innenfor berøringsavstand (av et overskudd), men det vil være en politisk beslutning ved påfølgende finanspolitiske hendelser hvordan du skal balansere det tilgjengelige finanspolitiske topprommet, er det mellom å redusere underskuddet, redusere skatter, øke utgifter ... og investere i kapitalinfrastruktur" han fortalte lovgivere.

Statens lån er allerede forventet å stige til 1.4% av bruttonasjonalproduktet (BNP) neste år, og Hammond sa at han kunne låne mer etter at Storbritannia forlater EU på 29 i mars neste år og fortsatt møter budsjettregler.

"Vi kunne, hvis vi valgte å, la låneopptak stige litt," sa Hammond.

Hammond sa å finne en måte å øke svak vekst, var sannsynligvis en mer levedyktig strategi for raskt å redusere gjelden som andel av BNP enn vedvarende løpende budsjettoverskudd, som Storbritannia sjelden har klart seg i de siste tiårene.

"Det er en veldig vanskelig måte å gjøre det på, som løper et budsjettoverskudd hvert år og betaler kontantgjelden," sa han. "Og det er en mye enklere måte å gjøre det på, som er (å) få økonomien til å vokse raskere."

Total offentliggjelds nettogjeld forventes å falle til 83.7% av BNP i år, eller £ 1.835 trillion.

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, Brexit, Høyre, EU, UK