Kontakt med oss

Frankrike

Stoppe nedgangen i sivile friheter i Frankrike

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Nylig kunngjorde franske tjenestemenn deres beslutning om å skrive om seksjoner av landets globale sikkerhetslov. Tiltaket ble kunngjort av parlamentariske ledere fra det regjerende flertallet dominert av president Emmanuel Macrons parti La République en Marche (LREM), skriver Josef Sjöberg.

De controversielle seksjoner av lovforslaget kjent som artikkel 24 ville gjøre det krenkende å filme og identifisere politibetjenter som utfører sine plikter. I henhold til endringsspråket ville den nye versjonen av loven gjøre det krenkende å vise ansiktet eller identiteten til enhver vakthavende tjenestemann "med sikte på å skade deres fysiske eller psykologiske integritet". Andre seksjoner som artikkel 21 og 22 i den foreslåtte loven avgrenser protokoller om "masseovervåking". 

De foreslåtte endringene har vært gjenstand for enorm kritikk både hjemme og i utlandet siden de ble arkivert 20. oktober. Kritikere peker på den enestående utvidelsen av regjeringsovervåking av innbyggerne og risikoen for at politi og sikkerhetsstyrker opererer straffri.

Det som er ironisk med forslaget er at det truer med undergrave selve tingen det søker angivelig å beskytte. Drivkraften for denne loven var det tragiske drapet på fransk lærer Samuel Paty 16. oktober av en ung muslimsk mann som gjengjeldelse for Paty som viste sin klasse en karikatur av profeten Muhammad. Hendelsen fikk president Emmanuel Macrons forpliktelse til forsvare ytringsfriheten og sivile friheter. I navnet for å opprettholde disse verdiene har imidlertid Macrons regjering sammen med medlemmer av partiet hans innført ny lovgivning som effektivt begrenser dem. 

Bekymringer over sikkerhetsloven er ikke bare teoretiske. En betydelig økning i politivolden i Frankrike har vist hvilke trender som er mulige. En hendelse som har spredt seg som en ild i bål over nyhetsplattformene var brutalt juling av en mann, ene Michel Zecler, av fire politibetjenter i Paris. Mens innenriksministeren straks beordret suspensjon av de involverte offiserene, utløste hendelsen landsomfattende opprør, noe som ytterligere drev flammen av fiendskap mot politiet.

Angrepet på Zecler kom bare dager etter at større politioperasjon fant sted for å demontere en migrantleir i landets hovedstad. Videoopptak av hendelsen viste at politiet brukte aggressiv makt samt tåregass for å spre den ulovlige leiren. To separate sonder relatert til demontering av leiren har siden blitt lansert av tjenestemenn. Et av flammepunktene for politivold har faktisk vært motstand mot selve sikkerhetsregningen. De siste dagene i november organiserte aktivister marsjer over hele landet for å protestere mot de foreslåtte endringene. I det minste åttien personer ble arrestert av politiet og flere skader i hendene på offiserer ble også rapportert. Minst ett av ofrene var den syriske frilansfotografen, Ameer Al Halbi (24), som ble skadet i ansiktet mens han dekket demonstrasjonen.

Angrepet på Al Halbi og andre så ut til å bekrefte frykten for sikkerhetsproposisjonenes motstandere, ettersom primær bekymring har vært evnen til å opprettholde pressefrihet under de nye vedtektene. Faktisk har trenden med politivold, i øynene til mange borgere, fått fart fremover i 2020. Det brede spekteret motstand mot sikkerhetsloven er ansporet av det nylige minnet om Cedric Chouviat-hendelse i januar. Chouviat, 42 da han døde, ble konfrontert med politiet i nærheten av Eiffeltårnet mens han var på leveringsjobb. Påstand om at Chouviat snakket i telefonen mens han kjørte, holdt offiserer ham til slutt og brukte et chokehold for å underkaste ham. Til tross for Chouviats gjentatte rop om at han ikke kunne puste, holdt offiserene ham fast. Chouviat døde like etterpå.

Observatører har bemerket at innføringen av lovforslaget har vært enda et beklagelig trekk mot erosjon av Frankrikes "soft power" -politikk. Tilbake i 2017 ble Frankrike funnet å være global leder i sveisepåvirkning gjennom appell i stedet for aggresjon. Denne forbedringen er i stor grad tilskrevet den moderate ledelsen til sentristen Macron. Man håpet at denne alternative tilnærmingen til makten også ville bli brukt av den franske presidenten i innenrikspolitikken. Dessverre i mange år mistroen til borgerne til politistyrker har bare vokst, ettersom bruk av vold av offiserer har blitt stadig mer vanlig i den franske republikken.          

Annonse

Med den utrolige offentlige tilbakeslaget mot foreslåtte endringer er det klart at tilleggene til sikkerhetsregningen er et skritt i feil retning. En demokratisk og fri nasjon som Frankrike, kan ikke og må ikke vedta politikk som eksplisitt begrenser ansvaret for sikkerhetsstyrkene, angriper personvernet og begrenser journalistisk aktivitet. Macron og teamet hans må revurdere lovforslaget og endre forslagene. Først da kan Frankrikes ledelse begynne å løse problemet med politiets brutalitet for hva det er og sikre kontinuitet og blomstring av franske sivile friheter.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender