Kontakt med oss

bangladesh

'Rickshaw Girl': En feiring av det bengalske folkets ånd bringer Bangladesh til et internasjonalt publikum

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

En film som viser en tenåringsjentes kamp for å overleve og forsørge familien sin, har blitt en suksess blant et ungt publikum. Rickshaw jente skjuler ikke hvor tøft livet kan være, men feirer også besluttsomheten og talentet til sin sentrale karakter, skriver Nick Powell.

Rickshaw jente er en film som burde inspirere publikum i alle aldre, men den har blitt et spesielt populært valg på ungdomsfilmfestivaler. Den forteller historien om Naima, en landsbyjente som er en talentfull maler. Når faren hennes blir syk og ikke lenger kan forsørge familien, drar den modige og målbevisste tenåringen til Dhaka for å finne arbeid med å tråkke en rickshaw.

Da filmen ble vist i Brussel som en del av den internasjonale filmfestivalen for unge publikum (Filem'On), dukket stjernen, Novera Orishi, opp via videolenke etter visningen. Hun sa at "filmen var hardt arbeid, men lett, fordi den var morsom". Den fysisk krevende rollen krevde først tre måneder i treningsstudioet, slik at hun faktisk kunne tråkke en rickshaw på stedet i Dhaka.

Novera Orishi

Hun følte at rollen hennes hadde demonstrert hvordan "bengalske jenter er sterke og egenrådige, søte og målbevisste". Hun la til at for karakteren hennes var den tøffe verdenen til rickshawgarasjen først og fremst et sted for muligheter.

Regissøren, Amitabh Reza Chowdhury, var i Brussel for visningen. Han fortalte meg etterpå at han ikke ønsket å feire selve rickshawen, som han beskrev som "ikke et humant kjøretøy i det hele tatt". Han ønsket heller å gi uttrykk for livene til menneskene som er avhengige av muskelkraft for å frakte passasjerer ofte dobbelt så tunge som de er.

Det han ønsket å feire var rickshawkunst, malerier på kjøretøyenes karosseri som er fantastiske og vakre fantasiprodukter. I Rickshaw jente, fremstår Naima som en god utøver av denne døende kunstformen. Filmen er virkelig og bokstavelig talt en veldig fargerik en.

Nick Powell snakker med regissør Amitabh Reza Chowdhury

"Aldri slutt å male, aldri slutt med det du vil gjøre", var Amitabh Reza Chowdhurys budskap. "Og det er livet mitt, på samme måte som jeg ønsket å gjøre meg til filmskaper, og ingenting stoppet meg. Jeg fant ut at hvis du fokuserer på det du vil gjøre, fortsetter du bare å gjøre det hvis du virkelig er lidenskapelig”.

Annonse

«Hvis du spør meg, bør jeg forlate Bangladesh og dra et sted og lage filmer, nei det gjør jeg ikke. Jeg er ikke interessert. Jeg vil være der og lage film med folket. Det er min lidenskap». Han snakket med stor hengivenhet om elveområdet i Dhaka der han skjøt Rickshaw jente og hvor han har filmet før.

«Fra hver landsby og småby kommer folk til dette stedet. De kommer om morgenen når det er en vibrasjon jeg alltid liker. Jeg elsker menneskene der alle kommer for å jobbe og drømme - og det er alltid min historie”.

Det er ikke dermed sagt at en av Bangladeshs mest produktive regissører mangler rekkevidde. Hans neste film blir et drama om en konspirasjonsrettssak i 1969, som var en sentral begivenhet i landets frigjøringskamp.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender