Kontakt med oss

Tsjekkisk Republikk

Ny tsjekkisk koalisjon står overfor en utfordrende agenda - intervju med Petr Ježek

DELE:

Publisert

on

I dag (28. november) er Petr Fiala utnevnt til statsminister i Tsjekkia av president Miloš Zeman. Utnevnelsen følger valg der partiet i regjering fikk flest mandater, men hvor en koalisjon av opposisjonspartier gikk sammen for å danne en koalisjonsregjering*. EU Reporter snakket med den tidligere diplomaten og tidligere liberale MEP Petr Ježek om den nye regjeringen. 

EU Reporter (EUR): Hva vet vi om Petr Fiala, den nye tsjekkiske statsministeren?

PJ (Petr Ježek): Fiala er en kjent og erfaren tsjekkisk politiker. Han var allerede medlem av en av de tidligere regjeringene og leder av det tsjekkiske, vil jeg si, konservative partiet, som leder koalisjonen.

EUR: Er dette en stabil koalisjon?

PJ: Det gjenstår å se. Logikken bak å sementere denne koalisjonen var å få til en endring og å velte den populistiske statsministeren Andre Babis. Det kan være noen forskjeller mellom konservative og liberale innenfor koalisjonen, men jeg tror at bunnlinjen er at de ønsker å være ansvarlige og bringe endringene som vil flytte Tsjekkia igjen inn i familien til normale vanlige europeiske land, fordi med en populistisk statsminister og populistisk president, var det ikke tilfelle.

Selv om Ježek ønsker velkommen til den nye regjeringen og endringen den bringer, undervurderer han ikke utfordringene den nye regjeringen står overfor. 

Annonse

PJ: Jeg tror at det er en rekke saker som gjør livet vanskelig for den nye regjeringen, ikke bare at de er et partnerskap på fem, men fordi det fortsatt er presidenten i Tsjekkia (Zeman), som med sine medhjelpere og samarbeidspartnere oppfører seg skruppelløst. De gjør hva de vil, uavhengig av grunnloven, det er ett problem. 

Den andre er den offentlige tjenesten, folk som var lojale mot statsministeren ble utnevnt og ikke på bakgrunn av deres kvalifikasjoner og kvalitet. Så vi har en veldig ineffektiv offentlig tjeneste.  

Det andre problemet vil være at opposisjonen i parlamentet vil være enten populister eller ekstremistiske partier, hvor enhver feil fra regjeringen vil bli brukt av dem. I denne forbindelse er det også en bredere dimensjon [for den bredere Visegrad-regionen] som motstand mot populistiske ledere i Ungarn og Polen vil trenge for å slå seg sammen og bygge bredere koalisjoner for å vinne, hvis den tsjekkiske republikkens koalisjon er en suksesshistorie, vil forsterke dem, det vil hjelpe dem; men hvis ikke kan det meget vel forsterke de populistiske lederne. Så ansvaret er ikke bare for Tsjekkia. 

Ježek sier at det også er en stor arv for enhver kommende regjering.

PJ: Først av alt er det presserende problemer som COVID-pandemien, energiprisene og det enorme budsjettunderskuddet. Disse problemene er enorme, men til siden er det også behovet for å håndtere feilene til den forrige regjeringen som ikke klarte å modernisere landet. De forbedret ikke motorveiene, for ikke å snakke om ny teknologi eller den grønne agendaen. Så regjeringen står overfor enorme utfordringer som ikke vil være enkle i møte med en opposisjon som består av populister og ekstremister. 

EUR: Fialas parti i en del av ECR-gruppen som også inkluderer det polske lov- og rettspartiet, som utfordrer rettssikkerheten, spesielt gjennom politiseringen av rettsvesenet. Tror du at Fiala vil stille seg bak sine polske kolleger i ECR-gruppen? Eller vil han innta et annet standpunkt som forsvarer rettssikkerheten?

PJ: Jeg vil si at Petr Fiala er en realistisk person og en med gode intensjoner. Det er en viss arv i partiet til den tidligere styrelederen Vaclav Klaus, som var statsminister og president og han var sterkt imot euroen og andre aspekter av tettere EU, som fortsatt henger over partiet, og jeg vil si at det fortsatt er ganske mange parlamentsmedlemmer, som er en del av ECR-gruppen, som deler dette synet, som mener at det som skjer i Ungarn og Polen bare er en sak for de to landene, og det har ingenting med EU å gjøre. 

Jeg håper at Fiala vil samle tråder for å transformere partiet på linje med vanlige europeiske høyrepartier på høyresiden, som CDU i Tyskland, for eksempel, som ønsker at alle medlemsland overholder rettsstaten og andre forpliktelser. Jeg håper at når han møter sine kolleger i Det europeiske råd, at det forsterker ham, og det er med på å forme hans syn på den saken.

EUR: Petr, jeg kjenner deg fra din tid som MEP i TAX3-komiteen, som ble opprettet etter en rekke skandaler, som LuxLeaks og Panama Papers. Mye har skjedd det siste året, hva synes du om denne utviklingen? Og også, vi vet at en av de mest fremtredende politikerne som ble nevnt i den siste lekkasjen i Pandora-avisene var Andre Babis. Er det noe som skjer med det? 

PJ: Vel, jeg tror at det har vært store endringer ikke bare i atmosfæren, men i arbeidet med å gjøre skatten mer rettferdig, spesielt er det OECD-utviklingen på en minimumsselskapsskatt rundt om i verden. Det er også en enorm innsats i EU for å eliminere problemer knyttet til skatteunndragelse og skatteunndragelse. Jeg tror politikerne skjønte at de må gjøre noe. Det er noen stater som forsinker innsatsen, men jeg vil si at presset er enormt, og før eller siden vil situasjonen bli betydelig bedret.

EUR: Og tidligere statsminister Babis?

PJ: Man bør kunne alle detaljene. Jeg tror at franske myndigheter og amerikanske myndigheter også, fordi den amerikanske enheten var involvert, vil undersøke det hele.

For hele intervjuet, se videoen over.

*Fiala (ODS, ECR Group) vil lede en koalisjon av fem partier inkludert: Ordførere og uavhengige (STAN, EPP Group), Christian and Democratic Union – Czechoslovak People's Party (KDU/ČSL, EPP), Tradisjonsansvar Prosperity (TOP09, EPP) ) og det tsjekkiske piratpartiet (Piráti, De Grønne/EFA)

Del denne artikkelen:

Annonse
Annonse

Trender