Kontakt med oss

Kasakhstan

Nestleder i Kasakhstans senat valgt til visepresident for OSSE PA

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Nestleder for Senatet for parlamentet i Kasakhstan Askar Shakirov er valgt til visepresident for Organisasjon for sikkerhet og samarbeid i Europas parlamentariske forsamling (OSSE PA), Personale rapport in internasjonalt

Plenarmøtet til OSSE PA 2021 ble holdt i hybridformat, med noen medlemmer som deltok i Wien, og andre medlemmer ble med via Zoom.

Dette ble kunngjort ved avsluttende plenarmøte for OSSE PAs 2021 Remote Session, som inkluderte flere dager med debatter, rapporter og taler, 6. juli. Plenum ble avholdt i hybridformat, med noen medlemmer som deltok i Wien, og andre medlemmer ble med via zoom. 

Annonse

I 2008 ble også den kasakhiske presidenten Kassym-Jomart Tokayev, som fungerte som høyttaler for parlamentets senat, valgt som visepresident for OSSE PA.
Askar Shakirov og OSSEs PA-president Margareta Cederfelt

I Wien møtte Shakirov med lederne for de nasjonale delegasjonene i Aserbajdsjan, Bulgaria, Danmark, Finland, Litauen, Sverige og USA, inkludert den nyvalgte OSSEs PA-president Margareta Cederfelt, ifølge pressetjenesten til senatet. 

Shakirov rapporterte om reformer gjennomført som en del av moderniseringsagendaen til president Tokayev. OSSE-parlamentarikerne uttrykte støtte for de politiske og sosioøkonomiske transformasjonene i landet. 

Annonse

Det ble avtalt å etablere en vennskapsgruppe med Sentral-Asia i det danske parlamentet med vekt på utvikling av interparlamentarisk dialog med Kasakhstan. 

Tidligere president Tokayev bemerket at ”parlamentarisk diplomati spiller en stadig viktigere rolle i utviklingen av interstatlig samarbeid” på 28. juni møte med høyttaler for føderasjonsrådet for den føderale forsamlingen i Russland Valentina Matviyenko.  

1. juni, Cederfelt, som visepresident for den svenske riksdagen (parlamentet), snakket about Kasakhstans positive rolle som et aktivt medlem av OSSE og dets parlamentariske forsamling, dets høye potensiale og autoritet i internasjonale forbindelser under et online møte med Shakirov. 

Shakirov har lang erfaring innen internasjonale relasjoner og innen beskyttelse av menneskerettighetene. Tidligere fungerte han som viseminister for utenrikssaker, ekstraordinær ambassadør og fullmektig i Kasakhstan i India, og menneskerettighetskommisjonær.

Kasakhstan

Kommentar fra Benedikt Sobotka, æreskonsul i Kasakhstan i Luxembourg, om president Tokayevs tale for nasjonen

Publisert

on

“Vi oppfordres til å se et bredt spekter av politikk som vil sette tonen for Kasakhstans transformasjon i årene som kommer, og av landets klare ambisjon om å nå karbonnøytralitet innen 2060. Fremskritt i utviklingen av landets netto nullmål har vært imponerende - Kasakhstan var det første landet i Sentral -Asia som etablerte en nasjonal handel med utslippshandlinger for å sette en pris på karbon. Tidligere i år vedtok landet også en ny miljøkodeks for å fremskynde overgangen til bærekraftig praksis.  

"En viktig mulighet for Kasakhstans overgang til netto null i løpet av de neste tiårene vil være digitalisering. Vi ønsker Kasakhstans innsats for å plassere digital vekst i hjertet av landets framtidsvisjon velkommen. Gjennom årene har Kasakhstan tatt digital transformasjon til et nytt nivå , investerer stort i nye "smart city" -teknologier for å forbedre og automatisere bytjenester og byliv. Landet har lykkes med å etablere et innovativt digitalt økosystem i Sentral -Asia som har blitt forsterket av etableringen av Astana International Financial Center og Astana Hub , hjemmet til flere hundre teknologiselskaper som nyter fordelaktig skattestatus. 

"Bakgrunnen for denne teknologiske transformasjonen har vært Kasakhstans engasjement for digitale læringsløsninger, designet for å katalysere over 100,000 1000 IT -spesialister til å utvikle tekniske ferdigheter som er integrert i den fjerde industrielle revolusjonen. Skiftet til digitale læringsmuligheter har også blitt reflektert i Kasakhstans tilnærming til utdanning - med planer om å opprette XNUMX nye skoler, vil landets engasjement for opplæring av ungdom være nøkkelen til å skape en inkluderende og bærekraftig fremtidig økonomi. ”

Annonse

Fortsett å lese

Kasakhstan

Kasakhstan samler 5 medaljer ved Paralympics i Tokyo 2020

Publisert

on

Kasakhstan samlet fem medaljer - ett gull, tre sølv og en bronse - på de paralympiske lekene i Tokyo 2020 i Japan, har Kazinform lært fra arrangementets offisielle nettsted. Kasakhstan para-powerlifter David Degtyarev løftet Kasakhstan til sin eneste gullmedalje på Paralympics i Tokyo 2020.

Kasakhstan trakk alle tre sølvmedaljene i judo som Anuar Sariyev, Temirzhan Daulet og Zarina Baibatina alle sølv i henholdsvis -60kg, -73kg og +70kg kvinner. Den kasakhstanske parasvømmeren Nurdaulet Zhumagali nøyde seg med bronse i 100 meter bryststevne for menn. Team Kasakhstan er rangert som 52. i den samlede medaljetellingen for Paralympics i Tokyo 2020 sammen med Finland. Kina topper medaljen med 207 medaljer, inkludert 96 gull, 60 sølv og 51 bronse. Nummer to er Storbritannia med 124 medaljer. USA er tredje med 104 medaljer.

Annonse

Fortsett å lese

Kasakhstan

Zhambyl Zhabayevs 175 -årsjubileum: En poet som overlevde sitt (nesten) 100 år lange fysiske liv

Publisert

on

Zhambyl Zhabayev. Fotokreditt: Bilimdinews.kz.
Zhambyl Zhabayev (Bildet) er ikke bare en stor kasakhisk poet, han ble nesten en mytisk skikkelse og forente veldig forskjellige epoker. Selv hans levetid er unik: født i 1846 døde han 22. juni 1945 - uker etter nazismens nederlag i Tyskland. Han hadde bare åtte måneder igjen å leve for å feire sin 100 -årsdag, hundreårsjubileum, skriver Dmitry Babich in Kasakhstans uavhengighet: 30 år, Kronikk.  

Nå feirer vi 175 -årsdagen hans.

Zhambyl, som ble født bare fire år etter Mikhail Lermontovs død og ni år etter Alexander Pushkin - de to store russiske poeterne. For å føle avstanden er det nok å si at bildene deres bare ble brakt til oss av malere - fotografering eksisterte ikke på tidspunktet for deres tidlige død i blodige dueller. Zhambyl pustet den samme luften med dem ...

Annonse

Men Zhambyl er også det uunnværlige minnet om fedrenes barndom, den eviggrønne "bestefarsfiguren", som virket så nær, så "en av oss", ikke bare takket være mange bilder i aviser. Men mest av alt - takket være hans vakre, men også lett forståelige vers om Kasakhstan, dens natur, dets folk. Men ikke bare om fedrelandet - sang fra Kasakhstans hjerteland, Zhambyl fant en måte å svare på tragedien fra andre verdenskrig, Leningrads blokade og mange, mange andre tektoniske "historisk skift" som fant sted i hans levetid.

Stuen til Zhambyl Zhabayevs museum, som ligger 70 km fra Almaty hvor poeten bodde i 1938-1945. Fotokreditt: Yvision.kz.

Kan noen knytte disse to verdenene - Kasakhstan før "tsarperioden", Pushkin og Lermontovs tid - og vår generasjon, som så slutten på Sovjetunionen og suksessen til det uavhengige Kasakhstan?

Annonse

Det er bare en slik figur - Zhambyl.

Det er utrolig at hans verdensberømmelse kom til ham rundt 1936, i det øyeblikket han var 90. "Du er aldri for gammel til å lære" - dette er en betryggende uttalelse. Men "du er aldri for gammel for berømmelse" er en enda mer betryggende. Zhambyl ble berømt i 1936, da en kasakhisk poet Abdilda Tazhibayev foreslo Zhambyl for stillingen som den "vise gamle mannen" i Sovjetunionen (aksakal), en nisje som tradisjonelt ble fylt av de aldrende poeterne fra Kaukasus -landene. Zhambyl vant straks konkurransen: han var ikke bare eldre (konkurrenten fra Dagestan, Suleiman Stalski, var 23 år yngre), Zhambyl var absolutt mer fargerik. Oppvokst nær gamlebyen i Taraz (senere omdøpt til Zhambyl), hadde Zhambyl spilt dombura siden han var 14 år og vunnet lokale poetiske konkurranser (aitys) siden 1881. Zhambyl hadde tradisjonelle kasakhiske klær og foretrakk å holde seg til de tradisjonelle proteinrike diett av steppene, som tillot ham å leve så lenge. Men det var sikkert noe mer med ham - Zhambyl var virkelig en poet.

Et monument for Zhambyl Zhabayev i Almaty.

Kritikere (og noen motstandere) beskylder Zhambyl for å ha skrevet "politisk poesi", for å ha forblindet av makten (som ikke alltid var riktig) i Sovjetunionen. Det er en viss sanning i utsagnet, men det er ingen estetisk sannhet i det. Leopold Senghor, den legendariske første presidenten i uavhengige Senegal, skrev også politiske vers, noen av dem om "styrke" og "makt" til politiske "sterkmenn" på 20 -tallet. Men Senghor skrev disse versene oppriktig - og han ble værende i litteraturhistorien. Og Senghor forble i historien i en mye mer æresstilling enn de politiske sterkmennene, som han beundret.

For Zhambyl, folket i Leningrad, (nå St. Petersburg) som pådro seg forferdelig hungersnød under nazistenes beleiring av byen deres i 1941-1944,-de var INDEED hans barn. I versene hans følte Zhambyl smerte for hver av mer enn 1 million mennesker som sultet i hjel i den majestetiske keiserbyen ved bredden av Østersjøen, hvis palasser og broer var så langt borte fra ham. For poesi spiller avstander ingen rolle. Det er følelsen som teller. Og Zhambyl hadde en sterk følelse. Du kan føle det å lese versene hans om en 95 år gammel mann:

Leningraders, mine barn!

For deg - epler, søte som beste vin,

For deg - hester av de beste rasene,

For dine krigere de mest alvorlige behovene ...

(Kasakhstan var kjent for sine epler og hestetradisjoner.)

Leningraders, min kjærlighet og stolthet!

La mitt blikk gjennom fjell gli,

I snøen på steinete åser

Jeg kan se kolonnene og broene dine,

I lyden av våren torrent,

Jeg kan føle smerten din, plagen din ...

(Vers oversatt av Dmitry Babich)

Den berømte russiske poeten Boris Pasternak (1891-1960), som Zhambyl kunne kalle en yngre kollega, hadde stor respekt for den slags folkediktning som Zhambyl representerte, skrev om disse versene at "en poet kan se hendelser før de skjer" og poesi gjenspeiler en "menneskelig tilstand" i sin symbolske kjerne.

Dette er absolutt sant for Zhambyl. Hans lange liv og virke er en historie om menneskelig tilstand.  

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender