Kontakt med oss

Malta

Malta: den useriøse staten som setter EUs rykte på spill

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Det globale finanssystemet står overfor en stadig utviklende strøm av trusler fra kriminelle, fiendestater og useriøse ikke-statlige aktører. Det er en uunngåelig realitet at for de mange multinasjonale nettverkene spredt over hele kloden, er de bare så sterke som deres svakeste ledd (når de avverger disse fiendtlige agentene). Størrelse er ikke alt, men når det gjelder den allmektige europeiske union, er det tilfeldigvis det svakeste medlemmet også det minste.

Etter å ha blitt med i EU først i 2004, blir Malta i økende grad sett på som det sårbare medlemmet av gruppen. Takket være endemisk korrupsjon i sitt politiske system, har Malta fått et rykte som et fristed for organisert kriminalitet og et inngangsport for hvitvasking av penger inn i det internasjonale systemet.

Den nåværende maltesiske administrasjonens tilbakelente tilnærming til disse truslene hindrer ikke bare deres utvikling som land, men risikerer å undergrave hele EU-organet.

Spenningen mellom Malta og EU har kokt til kokepunktet over håndteringen av migrantkrisen som har påvirket Middelhavsøya siden 2013. Malta har et av de høyeste antallet flyktninger per innbygger i unionen og har brukt skyen av Covid til å avvike fra standard EU-praksis og vedta tøffe nødstiltak som ikke lenger garanterer sikker redning av migranter. Amnesty International har anklaget regjeringen for å bruke «avskyelig og ulovlig taktikk» for å avvise flyktninger, hvorav 90 prosent kommer fra Eritrea og krigsherjede Somalia.

I avvik fra EU har Malta i stedet søkt bistand fra eksterne allierte. I 2020 tok regjeringen det enestående skrittet med å love støtte til Tyrkias militære intervensjon i Libya. To år senere, og oppfordringene til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) øker om å etterforske påståtte krigsforbrytelser begått mot tusenvis av migranter fanget i libyske interneringssentre med støtte fra maltesiske myndigheter. Det er ikke bare Maltas omdømme som står på spill her, men EU som helhet.

Maltas tvilsomme vennskap med fremmede makter slutter ikke der.

Begynnelsen av måneden markerte 50-årsjubileet for forholdet mellom Malta og Kina, og forholdet har tilsynelatende aldri vært sterkere. Det var talende at president Xis første oppsøking til EU i 2022 var en kjekk samtale til den maltesiske presidenten George Vella som ble invitert på et offisielt besøk til Kina senere i år.

Annonse

Xi ser på Malta som et vindu inn i EU, og påstanden hans om at landet "alltid har vært en positiv kraft i å fremme Kina-EU-relasjonene" kan gjelde i Beijing, men vil bli møtt med hevet øyenbryn av EU-tjenestemenn. I fjor var Malta en av bare fire EU-nasjoner som nektet å støtte en resolusjon som fordømmer Kinas kampanje for etnisk rensing mot den uiguriske befolkningen i Xinjiang.

Til gjengjeld fortsetter den kinesiske regjeringen å pumpe investeringer inn i Malta - det siste eksemplet erZero Carbon Island Project' som vil se den maltesiske øya Gozo bli den første fullstendig karbonnøytrale øya i Europa. Så lenge den nåværende maltesiske administrasjonen er ved makten, forblir Malta viklet rundt Xis lillefinger – og gjør Kinas bud på EU- og FN-scenen.

Når det gjelder internasjonale politiske fagforeninger, er EU på ingen måte de eneste som begynner å svette over Malta.

I 2015 var Malta vertskap for Commonwealth regjeringsmøter der daværende statsminister Joseph Muscat lovet å sette Malta og Samveldet i forkant av den globale antikorrupsjonsinnsatsen. Fire år senere og Muscat hadde trukket seg i skam på grunn av koblinger til drapet på journalisten Daphne Caruana Galizia. Hans etterfølger, Robert Abela, har gjort lite for å unngå ytterligere anklager om korrupsjon ettersom en rekke ministerskandaler har rystet regjeringen.

Et fornyet fokus på Commonwealth denne sommeren, med Birmingham som skal være vertskap for Commonwealth Games, vil rette medias søkelys på alle skumlere medlemsnasjoner, med Malta som uunngåelig står overfor mer varme.

Andre globale tungvektere som US Department of State og Financial Action Task Force (FATF) anerkjenner i økende grad Maltas posisjon som en myk underbuk i det internasjonale systemet, og tålmodigheten til det internasjonale samfunnet begynner å bli tynnere. Malta ble den første EU-staten som ble plassert på FATFsgrå listeav land som manglet grunnleggende økonomiske garantier i fjor, da sanksjoner ser ut til å være det mest effektive verktøyet for endring.

EU vil sikkert nå lene seg på Roberta Metsola, den nyvalgte presidenten for Europaparlamentet og den første personen fra Malta som ledet enhver EU-institusjon, for å bringe Malta inn fra kulden. Hun steg til seier på en billett som lovet å bygge konsensus på tvers av Europas sprø politiske skillelinjer, med venstreorienterte motstandere som berømmet Metsolas holdning til migranters rettigheter.

Etter å ha jobbet for Maltas regjering i Brussel tidligere, vil EU sette sitt håp til at Metsola er den som skal nå gjennom med den nåværende ledelsen. Hvis hun mislykkes, må en sterkere linje tas.

Uten formell irettesettelse vil Maltas politiske elite fortsette å misbruke sin posisjon og dermed fremmedgjøre utenlandske selskaper som er modige nok til å investere og skade den vanlige skattebetaleren. Det er på tide at EU, USA og Commonwealth sier fra og tar grep mot Malta og bringer landets oppførsel opp til internasjonale standarder.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender