Kontakt med oss

Ukraina

Korrupsjon truer ukrainsk medlemskap i EU, advarer eksperter.

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Enhver politisk forfølgelse i Ukraina er uforenlig med folkets valgte kurs mot EU-medlemskap, advarer den Brussel-baserte eksperten Manel Msalmi.

"Politisk forfølgelse av ukrainske virksomheter midt i landet under krigen er uakseptabelt og skader den europeiske utviklingen av Ukraina," internasjonale anliggender rådgiver for European People's Party i Europaparlamentet, og en høyt respektert ekspert på området menneskerettigheter, fortalte EU Reporter.

"I dag har antallet saker hvor vi får vite fra europeiske publikasjoner at ukrainsk virksomhet fortsetter å bli undertrykt av rettshåndhevende byråer i det krigførende landet blitt hyppigere. Og dette presset har et korrupt eller politisk grunnlag," fortsatte den Brussel-baserte eksperten.

«Jeg anser det som absolutt uakseptabelt i en stat som har valgt en europeisk utviklingskurs og bekjenner seg til europeiske verdier.

"Respekt for menneskeverd og rettigheter, frihet, demokrati, likhet og arbeidstakers rettigheter i henhold til EUs regelverk, og viktigst av alt, rettsstaten er nære og forståelige verdenssynsprinsipper for enhver ukrainer. Hvis europeisk integrasjon er en prioritet for ukrainske myndigheter , Ukrainas tilnærming til EU bør skje både på lovnivå og på nivå med sosiale normer og regler som eksisterer i samfunnet vårt."

Den 25. mai 2023, under et medieintervju, snakket eieren av den ukrainske industri- og investeringsgruppen Aurum, Alyona Lebedieva, om unike eksempler på press på ukrainsk virksomhet under krigstidsforhold, og spesielt svøpen av "bedriftsangripere".

"Faktum er at jeg ikke tror på ukrainsk rettferdighet slik den er nå. La oss ta den nylige høyprofilerte saken mot lederen av Høyesterett, den viktigste personen i rettssystemet i Ukraina,» sa hun med henvisning til Vsevolod Serhiiovych Kniaziev, president for Ukrainas høyesterett som ble varetektsfengslet 15. mai 2023 mens han angivelig mottok en bestikkelse på 2.7 millioner dollar som ble rapportert av Kyiv Post å ha blitt delt med så mange som 10 andre dommere.

Annonse

"Og det er flere slike eksempler," fortsatte hun. "Jeg ser tydelig at hvis Ukraina ønsker å bli inkludert i det siviliserte samfunnet, må det endre alt radikalt. Det er ingen magisk pille, vi har en lang og vanskelig reise foran oss! Dette er kreftsvulster, og det er ingen lett kamp! Jeg venter på slutten av alle rettsprosedyrer i Ukraina, og jeg forbereder meg på EMK.»

Matthew A. Rojansky, direktør for Kennan Institute ved Woodrow Wilson International Center for Scholars, har også fremhevet trusselen som et slikt miljø utgjør for Ukrainas fremtidige EU-tilslutning: «Corporate raiding i Ukraina er et mye diskutert og rapportert problem som alvorlig skader investeringer og økonomisk utvikling, utsiktene for europeisk integrasjon og velferden til vanlige mennesker. Likevel er fenomenet raid i seg selv bare dårlig forstått.

«Et forsøk på å forbedre klimaet for næringsliv og investeringer i Ukraina må begynne med å erkjenne røttene til økonomiens dysfunksjon, inkludert den evige svakheten til eiendomsrettigheter. Uten sterke eiendomsrettigheter vil markedsaktørene sannsynligvis bli nektet hovedfordelene ved økonomisk aktivitet, og dermed redusere insentiver for slik aktivitet og hemme vekst.»Stemningen i Brussel og faktisk alle de europeiske hovedstedene står sterkt bak ukrainsk tiltredelse: Korrupsjonskreften truer imidlertid med å avspore prosessen, og som vi ser fra saken om Vsevolod Serhiiovych Kniaziev er dette et problem som går til de høyeste nivåene i landet.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender