Kontakt med oss

US

Amerikansk demokrati bryter sammen

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

USA opplever en krise i den britiske avisen The Guardian kalt dysfunksjon etter at den republikanske majoritetslederen Kevin McCarthy gjentatte ganger ikke klarte å få stemmene som trengs for å bli president i Representantenes hus, skriver Salem AlKetbi, UAE politisk analytiker og tidligere Federal National Council-kandidat.

I de siste rundene klarte ikke flertallslederen å få de 218 stemmene som var nødvendig for å lede huset fordi 20 medlemmer av partiet hans nektet å stemme på ham, en hendelse innen partiet som angivelig ikke er sett siden 1923. Feilen i denne kritiske politiske scenen i USA er ikke McCarthys gjentatte forsøk på å bli valgt, men den enestående splittelsen i GOP i utgangspunktet.

Denne splittelsen vil uunngåelig påvirke både partiets lovgivende aktivitet i Representantenes hus, spesielt i kontroversielle eller kontroversielle spørsmål, og partiet selv, men også republikanernes sjanser til å vinne neste presidentvalg. Dette er fordi det fortsatt er uenighet om støtten til tidligere president Donald Trump, som planlegger å stille ved neste valg i 2024.

Selvfølgelig begynte ikke krisen i det amerikanske demokratiet med valget av en ny president i Representantenes hus. Snarere var kulminasjonen av denne krisen i amerikansk demokrati stormen av Capitol 6. januar 2021, en enestående hendelse i USAs historie. Ekkoene av den hendelsen, som skadet USA og dets rykte, merkes fortsatt, spesielt blant republikanere.

Som en konsekvens har resultatene deres i det nylige midtveisvalget lidd mye, til tross for offentlig misnøye med prestasjonen til den nåværende presidenten, Joe Biden.

Noen observatører mener at det som nå skjer i det amerikanske representantenes hus er en direkte utvekst av hendelsene 6. januar 2021, da det viktigste parlamentariske setet i verden ble stormet og overtatt av hardlinere.

Men det er også det faktum at så langt har etterforskningen ikke klart å gi de avskrekkende konsekvensene som vil forhindre en gjentakelse av disse hendelsene og bevise for verden at amerikansk demokrati er i stand til å komme seg. Problemet er etter mitt syn ikke årsakene, som kan være åpenbare for mange, men først og fremst resultatene og de mulige konsekvensene.

Annonse

Dette gjelder spesielt valget av den republikanske kandidaten i det kommende presidentvalget. Kaos og fraksjonsskiller kan hindre enighet om en partikandidat. Det røde partiet fremstår som splittet og har problemer med å finne lederskap som kan forene høyresiden i den kommende presidentkampanjen.

Jeg mener at krisen i det amerikanske demokratiet går utover disse symptomene, som verken skal blåses opp eller bagatelliseres. Ikke desto mindre er det problemer som er mer skadelige og som ikke har blitt behandlet ettersom den amerikanske politiske arenaen beveger seg nærmere politisk stas. Det er faktisk veldig vanskelig å finne nye partiledere.

En årsak kan være svikt i partiadministrasjonens politikk og innflytelsen fra den gamle garde, som spilte den viktigste rollen i Bidens fremvekst og nominasjonen til Det demokratiske partiet til tross for hans høye alder og manglende evne til å lede det mektigste landet i verden i disse turbulente omstendigheter. En annen grunn kan være at den falt i Trumpismens klør.

Disse komplekse problemene og krisene i det amerikanske demokratiet vil sannsynligvis forsterkes i overskuelig fremtid. Konflikten mellom de to store partiene, med all sin skarpe politiske polarisering og vanskeligheter med å finne felles grunnlag, beveger seg inn på nullsumskonfliktfeltet.

Dette er for å ikke si noe om at det republikanske partiet selv lider av skarpe interne splittelser, hvorav noen dreier seg om Trumps ideer. Faktisk har partifunksjonærer ikke engang skjønt hva det betyr å ikke kontrollere begge husene i Kongressen som forventet før det siste midtveisvalget, enn si et Representantenes hus med enkelt flertall.

Jeg vil ikke overdrive konsekvensene av det som skjedde og påstå at dette er begynnelsen på slutten av USA og så videre. Men jeg kan heller ikke avvise det som venter amerikansk demokrati, spesielt når det gjelder omdømmet til USA, som gradvis mister statusen og den moralske autoriteten som kvalifiserte det til å være en leder i verden, spesielt i utøvelsen av demokrati.

Så, Washington kan ikke lenger spille rollen som en mentorfigur og diktere leksjonene om demokrati, friheter og regler for politisk praksis til resten av verden. Det er ikke bare at «du kan ikke gi det du ikke har», men også at det er vanskelig å lære andre mens den amerikanske modellen ikke er i stand til å foreskrive en kur for seg selv.

Hvis USA har mistet en betydelig del av sin tradisjonelle statutt i demokratisk praksis, vil dette tapet uunngåelig smitte av på landets posisjon i den pågående kampen for global innflytelse blant sine strategiske motstandere, spesielt Kina.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender