Kontakt med oss

EU-kommisjonen

Nytt verktøysett for å redusere utenlandsk innblanding i forskning og innovasjon

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

EU-kommisjonen har publisert en verktøykasse om hvordan man kan dempe utenlandsk innblanding i forskning og innovasjon. Utenlandsk innblanding oppstår når aktiviteter utføres av eller på vegne av en utenlandsk statsaktør, som er tvangsmessig, skjult, villedende eller korrumperende og er i strid med EUs suverenitet, dets verdier og interesser. Verktøysettet skisserer beste praksis for å støtte EUs høyere utdanningsinstitusjoner og forskningsutøvende organisasjoner i å ivareta deres grunnleggende verdier, inkludert deres akademiske frihet, integritet og institusjonelle autonomi, samt å beskytte deres ansatte, studenter, forskningsresultater og eiendeler.

Den inkluderer en liste over mulige avbøtende tiltak som kan hjelpe forsknings- og innovasjonsorganisasjoner med å utvikle en helhetlig strategi, skreddersydd for deres behov, for å takle risikoer og utfordringer fra utlandet. Disse tiltakene fokuserer på fire områder: verdier, styring, partnerskap og cybersikkerhet. Innovasjons-, forsknings-, kultur-, utdannings- og ungdomskommissær Mariya Gabriel sa: «Sammen med medlemslandene og forsknings- og innovasjonspartnere over hele Europa har vi utviklet et nyttig verktøysett for å hjelpe oss å beskytte våre grunnleggende verdier, viktige forskningsfunn og intellektuelle eiendeler. Å øke bevisstheten og implementere forebyggende tiltak er nøkkelen til å takle trusler om utenlandsk inntrenging som retter seg mot kritiske sårbarheter og strekker seg over alle forskningsaktiviteter, vitenskapelige domener, forskningsresultater, forskere og innovatører." 

Den ikke-uttømmende listen over mulige avbøtende tiltak publisert i dag antyder en omfattende tilnærming for forsknings- og innovasjonsaktører for å motvirke utenlandsk innblanding, fra bevisstgjøring og forebygging til effektiv respons, gjenoppretting og bygging av motstandskraft mot fremtidige trusler. Mating inn i Politisk agenda for det europeiske forskningsområdet handling for akademisk frihet, har kommisjonen laget verktøysettet sammen med medlemslandene og forsknings- og innovasjonspartnere. Mer informasjon er tilgjengelig her..

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender