Kontakt med oss

Økonomi

Kan en overhaling av momsrefusjonsbransjen redde reiselivet?

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Med internasjonale reiser fortsatt godt under pre-pandeminivåer, undersøker mange europeiske land måter å støtte næringene som er avhengige av utenlandske turister når de ser frem til sommerens reisesesong og en retur til noe som nærmer seg normalitet. Med omicron-viruset som demper turismen på nytt, leter de etter måter å hjelpe hotellene, restaurantene og turistattraksjonene som er lammet av pandemien.

Mens den første responsen på kollapsen i etterspørselen i det første året av den pandemi-induserte resesjonen var å gi statlige subsidier på tvers av reisebransjen, kjemper land over hele verden med økende inflasjon og en rekke andre behov som utelukker ytterligere statlig bistand til industrien.

Imidlertid vurderer flere land en måte å styrke turismen på reformere en eksisterende skattelettelse for turister.

Femtifire land - inkludert alle land i EU - tilbyr refusjon av merverdiavgiften (MVA) på varer kjøpt av utenlandske turister: klær og smykker er de primære mottakerne, men alle varer kjøpt av en turist over €150 er fritatt. Begrunnelsen for refusjon er at den tjener både til å tiltrekke flere turister til landet samt oppmuntre dem til å bruke mer penger mens de er i landet, både på shopping så vel som på hoteller, restauranter og andre aktiviteter der det er moms. blir ikke refundert.

Det nåværende systemet er imidlertid tyngende og ineffektivt, og bevisene tyder på at denne ineffektiviteten gjør momsrefusjonen spektakulært ineffektiv når det gjelder å øke turistforbruket. For det første er behandlingskostnadene unødvendig høye, og turister mottar ikke all momsen de har krav på: i mange situasjoner får de ikke engang få halvparten av momsen refundert.

Dessuten er handlingen med å få momsrefusjon komplisert og utdatert, og krever at en turist fyller ut et papirskjema levert av butikken, får det stemplet på tollkontoret på flyplassen på vei hjem, og så poster det før forlater flyplassen. En betydelig andel av turistene gidder ikke engang å sende inn for å få tilbake momsen.

Den nærliggende årsaken til den høye problemfaktoren og lav refusjon er at nesten alle butikker bruker en mva-refusjonsagent for å behandle kundenes refusjonssøknader. To selskaper – Global Blue og Planet – kontrollerer markedet, og de opprettholder sin markedsandel ved å gå med på å gi tilbake en del av MVA-refusjonen til forhandleren for å være deres eksklusive MVA-refusjonsagent. De fortsetter å bruke papirskjemaer, noe som ikke bare reduserer opptaksraten, men også øker behandlingskostnadene, fordi modernisering av systemet vil gjøre det vanskeligere å håndheve deres eksklusivitetsordning.

Annonse

Den ineffektive status quo har seiret fordi det ikke er en organisert motstander til det. Forhandlerne har gjort momsrefusjonen til et profittsenter og vil ikke gi fra seg den. Utenlandske turister er stort sett uvitende om problemet og ville være den siste valgkretsen en politisk klasse ville lytte til hvis de skulle klage. Hoteller og restauranter som serverer turister bør ønske en reform velkommen, men kostnadene for dem av status quo er ikke nødvendigvis åpenbare.

En rekke fintech-startups prøver imidlertid å knekke duopolet, og de begynner å få gjennomslag ettersom regjeringer innser at skatteinntektene som ofres i navnet til å øke turismen ikke oppnår mye av noe. I 2021 Storbritannia endte praksisen med å refundere merverdiavgiften betalt av turister totalt av nettopp denne grunn.

Andre land utforsker en reform som vil gjøre den mer effektiv til å øke turistforbruket, noe som kan gjøres hvis EU-landene avskaffet praksisen med å tillate forhandlere å ha eksklusive kontrakter med momsrefusjonsagenter og tillater forbrukeren å velge en agent etter eget valg. i stedet.

Et slikt skritt vil bidra til å få slutt på tilbakeskudd fra forhandlere, og refusjonsagentene vil konkurrere om å få forbrukere ved å gi dem mer av refusjonen og gjøre det lettere å kreve det. Det vil gjøre refusjonen mer effektiv når det gjelder å oppnå formålet, som er å øke turistforbruket.

Flere fintech-startups er klare til å gå inn i denne plassen, den mest lovende er utu. Dets administrerende direktør, Asad Jumabhoy, grunnla (og solgte) de to sittende operatørene.

Utu lar kundene sine motta mye mer av refusjonen deres – opptil 100 % av den i noen situasjoner – ved å slippe å gi forhandleren en andel og også ved å gi tilbakebetalingen via flyselskapet eller hotellpoeng. Den opererer allerede i Asia og planlegger å starte virksomhet i flere EU-land i 2022. Den lar også turister bruke en app for å behandle refusjoner. Flere andre fintech-startups er også ivrige etter å komme inn på markedet.

Mens de sittende makthaverne sliter med å opprettholde status quo, har de begge tømt penger siden global turisme fordampet med pandemien, og deres evne til å bruke penger for å beskytte deres forrang kan avta - spesielt hvis omicron-varianten tjener til å deprimere turismen mye. lengre.

Dessuten kan EU snart handle for å avslutte deres eksklusivitetsordninger totalt. Det italienske konkurransetilsynet regjerte tidlig i 2021 at disse eksklusivitetskontraktene er ulovlige og at forbrukere kan velge sin agent. Det pågår innsats som kan føre til at de andre EU-landene også respekterer den kjennelsen.

En slutt på disse eksklusivitetsordningene vil føre til en rekke nye konkurrenter på markedet for tilbakebetaling av merverdiavgift og presse ned avgiftene. Global Blue og Planet kan snart bli lei av å tape penger når fremtidsutsiktene deres blir dårligere og enten selge sine MVA-refusjonsoperasjoner eller forlate markedet helt.

Uavhengig av hva de etablerte velger å gjøre, virker det sannsynlig at når global turisme tar seg opp igjen til noe som nærmer seg pre-pandeminivåer, vil det være enklere og lønnsomt for turister å få refundert momsen.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender