Kontakt med oss

Såing av bønnene

EUs grønne overgang må være rettferdig for innenlandske og utenlandske bønder

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Allerede som sliter med skyhøye kostnader og klimastøt, står EU-bønder nå overfor en truende trussel fra kommisjonen. Europaparlamentets landbrukskomité utfordrer EUs utøvende makt industriutslippsdirektivet (IED) reformforslag, som vil pålegge flere husdyrbønder obligatoriske, kostbare «forurensningstillatelser» med sikte på å kutte blokkens industrielle karbonutslipp, skriver Colin Stevens.

Mens de opprinnelig gjaldt for omtrent 4 % av svine- og fjørfefarmene, ville kommisjonens nye IED-planer kaste nettet betydelig bredere ved å senke størrelsesterskelen der gårder klassifiseres som «agroindustrielle». Tidligere denne måneden kritiserte landbruksrepresentanter fra medlemslandene kommisjonens manglende redegjørelse for regionale behov og gårdstype, for eksempel småskala eller familiedrevet, som de hevder er urettferdig målrettet.

Disse forslagene utgjør en direkte trussel mot levedyktigheten til bøndene i kjernen av blokkens matsystem, og fortsetter en trend med velmente, men likevel lite gjennomtenkte matpolitikker i EU.

Globale handelsspenninger øker

Spesielt har kritikere av IED-reformen fremhevet risikoen for at en påfølgende nedgang i lokal produksjon kan «føre til økt avhengighet av eksport», noe som ville være antitetisk til EUs grønne, helse- og konkurransemål.

Blokkens standarder for landbruksmat er gnistrende spenninger mellom EU og globale handelspartnere, som Indonesia, India og Brasil, som dekry Brussels bærekraftsreguleringer som urettferdige, altfor kostbare handelshindringer som tilsvarer «regulatorisk imperialisme». Et bemerkelsesverdig eksempel er EUs Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), en grønn avgift designet for å beskytte det indre markedet mot strømmer av billig landbruksimport fra land med løsere miljømessige produksjonsstandarder og redusere EUs eksport av karbonutslipp fra landbruket.

Selv EU-USA landbrukshandelen handelsforbindelser har blitt stadig mer anstrengt, med en langvarig tarifftvist mellom Spania og USA over førstnevntes oliveneksport fortsatt uløst. EU-parlamentets landbrukskomité møttes nylig for å diskutere oliventollen, som USA innførte i 2018 med den begrunnelse at blokkens Common Agricultural Policy (CAP)-subsidier skadet amerikanske motparter. Europeiske landbruksrepresentanter og MEP-er har advart om at denne politikken utgjør et «direkte angrep på CAP», samtidig som det understrekes at lokale produsenter av kjøtt, olivenolje og andre europeiske råvarer fra hele blokken kan møte lignende proteksjonistiske maktspill.

Annonse

EUs matvaremerke gir ytterligere utfordringer

Ironisk nok står de samme europeiske bøndene også overfor en forestående risiko fra EUs politikk. Som en del av 'Farm to Fork', blokkens sunne, bærekraftige matstrategi, utvikler kommisjonen et forslag til en harmonisert Front-of-Package (FOP) matvaremerke for å takle økende fedme.

Selv om kommisjonen en gang ble ansett som en shoo-in, har det gjort det indikert at Frankrikes Nutri-Score ikke vil bli vedtatt. Det er fortsatt uklart hva EU-ledelsen vil bestemme, ettersom den vurderer å innlemme elementer fra flere eksisterende systemer, selv om kombinasjonen av ufullkomne etiketter ikke ser ut til å gi et positivt resultat. Nutri-Scores fall fra nåde kan i stor grad tilskrives ramaskrik fra myndigheter, landbruksforeninger og ernæringsfysiologer over hele Europa, som har fremhevet den ubalanserte algoritmen, som veier "negative" næringsstoffer - nemlig salt, sukker og fett - mye tyngre enn positive næringsstoffer, noe som fører til villedende tøffe resultater for tradisjonelle europeiske produkter.

Dette mangelfulle poengsystemet bidrar ikke bare til de allerede betydelige økonomiske og konkurranseutfordringene som lokale grise-, melke- og olivenoljebønder står overfor, men svikter også forbrukerne. Johanie Sulliger, en sveitsisk-basert kostholdsekspert, har forklarte at fordi Nutri-Scores algoritme ikke evaluerer mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler, kan produkter som ernæringsfysiologer normalt ikke vil anbefale, få svært positive poeng, og konkluderer med at etiketten ikke støtter et balansert kosthold.

Sør-Amerikas matvaremerking

I forkant av en mulig avgjørelse fra 2023, bør kommisjonen se på erfaringer med matvaremerker Sør Amerika. I 2016 introduserte Chile en svart stoppskilt-etikett som varsler forbrukere om produkter med høyt sukker, salt og fett, med lignende, negativt fokuserte FOP-er implementert i Uruguay, Peru og Ecuador.

Forskning på Chiles FOP har avslørt et fall i "high in" produktkjøp, men en relativt svak økning i sunn matforbruk, og til og med en liten øke ved overvekt hos barn. Dessuten har høyt utdannede husholdninger sett en større reduksjon i usunne kalorier enn mindre utdannede husholdninger, mens husholdninger med lavere inntekt har hatt mindre fremgang i sunt kaloriinntak. Tilsvarende en 2019-studie funnet at Ecuadors matvaremerke bare hadde «en marginal innvirkning på forbrukerkjøp, og først og fremst blant de med høyere sosioøkonomiske midler».

Denne ulik påvirkning gjenspeiler en eksisterende konsensus om sammenhengen mellom utdanning og respons på ernæringsinformasjon. Bare å legge til FOP-merker er ikke nok for å forbedre folkehelsen meningsfullt, da det risikerer å forvirre forbrukere og forverre eksisterende helsehull. Dette er spesielt bekymringsfullt for Europa, der fedme er stiger raskest blant lave sosioøkonomiske grupper.

Lokale bønder sentral del av løsningen

Med EUs ambisjoner om et sunt, bærekraftig matsystem truet av forverrede handelsforbindelser på den ene siden, og en potensielt feilaktig matvaremerke på den andre, trenger Brussel en ny modell.

Å finne felles grunnlag mellom Brussel, dets handelspartnere og sin egen oppdrettssektor vil være utfordrende, men løsninger bør starte med å støtte lokale produsenter. Som bærekraftig landbrukseksperter Lasse Bruun og Milena Bernal Rubio har argumentert, kan å sette «småskalaprodusenter … i sentrum», «hjelpe med å reversere år med skade, bekjempe matusikkerhet og øke agroøkologisk produksjon». Avgjørende vil denne tilnærmingen innebære å støtte både innenlandske bønder og de av handelspartnere i Sør-Amerika og andre høyeksporterende regioner.

Selv om EU er berettiget til å opprettholde sterke miljøhandelsstandarder, både på bærekrafts- og konkurransegrunnlag, bør det kompensere for den økonomiske innvirkningen på fremvoksende økonomier ved å støtte deres grønne landbruksomstilling økonomisk. Oppmuntrende nok har den nederlandske MEP og karbonavgiftsordfører Mohammed Chahim sa at dens innvirkning ville bli oppveid av titalls milliarder i utenlandske klimaprosjekter for å sikre en miljømessig og økonomisk rettferdig overgang i Europa og i utlandet.

Den samme ånden av grønn overgangsbyrdefordeling bør brukes på interne politikker, slik som IED-reformforslagene som er diskutert i EU-parlamentet, et annet eksempel på velmente, men til syvende og sist utelukkende politikk fra Brussel. Fremover må EU rette sin Green Deal-politikk mot å bygge et matsystem med bemyndigede lokale produsenter i kjernen.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.
Annonse

Trender