Kontakt med oss

Miljø

Kommisjonen foreslår mer rettferdig og grønn forbrukerpraksis

DELE:

Publisert

on

EU-kommisjonen vedtok en rekke Green Deal-forslag i dag på sitt høyskolemøte. Forslagene fokuserer på bærekraftig økonomisk praksis som å sikre at forbrukerne kjenner sine rettigheter og at produkter som selges i EU er bærekraftig konstruert, reparerbare og resirkulerbare. 

"Det er på tide å avslutte modellen med å "ta, lage, knuse og kaste" som er så skadelig for planeten vår, helsen vår og økonomien vår, sa konserndirektør Frans Timmermans. "Dette er hvordan vi bringer balanse tilbake i forholdet vårt til naturen og reduserer vår sårbarhet for forstyrrelser i globale forsyningskjeder."

I følge de nye forslagene må alle produkter ha et digitalt produktpass. Dette passet vil lette reparasjonen eller resirkuleringen av komponenter i et produkt, samt sporingsproblemer i forsyningskjeden. Dette forslaget vil utvide det eksisterende rammeverket for miljøvennlig design til å omfatte så mange produkter som mulig og øke antallet forskrifter som produktene må overholde. Dette regelverket vil inkludere økt energieffektivitet i bygg, økt resirkulerbarhet og generelt mer klimaeffektiv forretningspraksis.

Det eksisterende rammeverket for økodesign har vært i gang siden dets første iterasjon i 2009. Disse standardene etablerte måter for produkter produsert og solgt i EU for å være mer miljøvennlige i alle stadier av livssyklusen. Siden den gang har standardene som produktene holdes til forbedret til å inkludere flere reparerbare produkter, mer bærekraftige materialer og mer energieffektivitet totalt sett. 

Kommisjonen vedtok også EUs strategi for bærekraftige og sirkulære tekstiler. Målet er å regulere tekstiler ved å gjøre dem mer resirkulerbare og langtidsholdbare, giftfrie og bærekraftig skapt innen 2030. Forslaget søker å presse «fast fashion» ut av EU-markedet. Rask mote er når butikker lager billige klær for raskt å følge den gjeldende stilen. Klær produsert for dette formålet er ofte dårlig laget og designet for å være nedlagt når stilen endres. 

Den siste delen av kommisjonens forslag var en oppdatering av EUs forbrukerregler. Det vil gjøre informasjon om hvordan et produkt er konstruert og hvor lenge det skal vare tilgjengelig for forbrukeren. Målet er å la europeiske forbrukere ta mer informerte beslutninger om produktene de kjøper. Forslaget vil også oppdatere den eksisterende listen over urettferdig handelspraksis til å inkludere vage miljøpåstander uten fakta, ikke informere om holdbarhetsbegrensende funksjoner og bruke et frivillig bærekraftsmerke som ikke er forbundet med uavhengig vurdering.

Annonse

Del denne artikkelen:

Trender