EU snubber Storbritannias post- # Brexit-handelskrav, gir bankene ingen spesiell avtale

| Mars 13, 2018

EU i forrige uke tilbød Storbritannia et frihandelsavtale for sine etter-Brexit-bånd som falt godt under ambisjoner utgitt av statsminister Theresa May, spesielt for landets dominerende finanssektor, skrive Gabriela Baczynska og Jan Strupczewski.

I et utkast sett av Reuters sa de resterende medlemmene i 27 EU at de ønsket et nært samarbeid med Storbritannia, men dens dybde ville være begrenset av Storbritannias eget ønske om å forlate blokkens indre marked og tollunionen.

"På grunn av Brexit, vil vi drive seg fra hverandre", sa formanneren til EUs ledere Donald Tusk en nyhetskonferanse, og leverte en melding som kontrastert sterkt med Mays kall for fremtidig handel for å være så "friksjonsløs som mulig".

Han sa at det ville gjøre bilateral handel "mer komplisert og kostbar enn i dag, for alle oss." Med henvisning til hva han kalte det første frihandelsavtalen som var å løse økonomiske bånd, sa han.

Tusk sa at mens han forsto Mays mål om å gjøre Brexit til en suksess for Storbritannia, var det ikke EUs mål.

Det var viktig at blokken sa at Storbritannia ville bli behandlet som et hvilket som helst annet tredjeland når det gjaldt finansielle tjenester - som London hadde presset til å bli med i fremtidig avtale.

Finansielle tjenester genererer mer enn 10% av Storbritannias økonomiske produksjon, og er det eneste området der det har et handelsoverskudd med EU, noe som gjør London svært opptatt av å bevare bankenes nåværende tilgang til det kontinentale Europa.

Men teksten sa i fremtiden at Storbritannias finansielle firmaer bare ville få lov til å operere i EU "under vertsstatenes regler", noe som reflekterer "at Storbritannia vil bli et tredjeland, og Unionen og Storbritannia vil ikke lenger dele en felles regelverk, tilsyn, håndhevelse og rettslig rammeverk. "

I et tegn kan noen store banker miste tålmodighet med den langvarige usikkerheten om fremtiden, Goldman Sachs (GS.N) har satt over et dusin britisk baserte bank-, salgs- og handelspersonale på varsel for å flytte til Frankfurt innen uker.

Det er et av de første konkrete tegnene på at banker begynner å handle på Brexit beredskapsplaner for å beholde hva EU kaller passeringsrettigheter - muligheten til å tilby tjenester til alle EU-kunder via bare ett lokalt lisens.

Storbritannias finansminister Philip Hammond (avbildet) kalt EU-retningslinjene en svært tøff stilling som en dyktig forhandler ville begynne med.

Mens EU sier at det ikke vil utrede straffen i Storbritannia, vil handelstilbudet komme som et nytt slag mot Storbritannia. Blokken har også nylig skissert sine beredskapsplaner for å unngå en irsk grense etter Brexit, som Storbritannia sa ville undergrave sin konstitusjonelle suverenitet.

Uten passeringsrettigheter for bankene er det beste alternativet London kan håpe på regulatorisk likeverdighet, der de kan få mer tilgang til EU-markedet dersom britiske økonomiske regler, men ikke identiske med EU, ses av blokken som å oppnå samme mål.

Men Hammond sa at EUs tredjelandes ekvivalens regime ville være helt utilstrekkelig, og kritisert den eneste ujevnlige tilgangen den gir, samt muligheten for å tilbakekalle det med kort varsel.

GS.NNew York Stock Exchange
-1.58(-0.59%)
GS.N
  • GS.N

Han sa at en bedre løsning ville være gjensidig anerkjennelse og gjensidig ekvivalens, med fornuftige varselperioder.

Han hevdet også at Storbritannia og EU kunne nå en mye bedre avtale om finansielle tjenester enn EU hadde nådd med Canada. Kanadiske finansbedrifter må sette opp en tilstedeværelse inne i blokken og overholde regelverket dersom de vil gjøre forretninger der.

Utkastet til EU-retningslinjer, som vil bli utarbeidet av diplomater for å bli godkjent av blokkenes 27 nasjonale ledere i slutten av mars, sier at tjenester vil være en del av avtalen, men stave ut klare rammer for hva som kan tilbys.

"En slik avtale kan ikke tilby de samme fordelene som medlemskap og kan ikke utgjøre deltakelse i det indre marked eller deler derav," leser teksten.

Tusk sa at tjenestene ville bli dekket i fremtidig arrangement med London, men stresset: "Ingen medlemsland er fri til å velge bare de sektorer i det indre markedet som den liker ... På samme måte er en pick-and-mix tilnærming for en ikke- medlemskap er ut av spørsmålet. "

I desember foreslo Bank of England at EU-banker i Storbritannia kunne fortsette som grener i London etter Brexit - på betingelse av gjensidighet fra Brussel - for å unngå at långivere måtte finne ekstra kapital for å bli full datterselskaper.

I stedet stikker EU-forslaget med blokkens tradisjonelle tilnærming til å håndtere banker fra tredjelande.

"Dette betyr dobbel regulering. Du opererer i London under britiske regler, og noen elementer vil være under deres regler for grenseoverskridende tjenester, sier Barney Reynolds, en partner i advokatfirmaet Shearman & Sterling.

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, Brexit, EU, UK