bannerannonse

Presentere juridisk rådgivning, kan fansen flamme av #Brexit opprør

| Desember 6, 2018

Den britiske statsminister Theresa Mays regjering kjempet denne uken for å forsvare sin Brexit-avtale ved å redegjøre for det juridiske grunnlaget for parlamentet for å støtte sin plan om å forlate EU, men syntes i stedet å vifte opprørets flammer, skrive Elizabeth Piper og Andrew MacAskill.

May står overfor en oppoverbakke kamp for å sikre parlamentets godkjennelse i en stemme på 11 i desember, da mange Brexit-støttespillere og motstandere sier at de vil forkaste hennes visjon om å forlate EU, Storbritannias største skifte i utenrikspolitikken i løpet av 40-årene.

Hun har turnert lands- og fjernsynsstudioene for å prøve å selge sin avtale, men et trekk for å presentere regjeringens juridiske råd til parlamentet virket å komme tilbake.

Etter en klage presentert av en gruppe lovgivere for tverrfartsforbund, sa parlamentsledere John Bercow at han trodde det kunne hevdes at forakt hadde blitt begått på grunn av manglende frigjøring av full juridisk rådgivning.

Spørsmålet ville bli tatt opp igjen i parlamentet på tirsdag, sa Bercow.

Det var en trussel at en regjeringskilde trakk seg ut som bare en "prosessrad".

På en bølle parlamentsforsamling redegjorde generaladvokat Geoffrey Cox for det juridiske råd han hadde gitt til regjeringen, blant annet over en "backstop" -ordning for å hindre retur av en hard grense mellom Nord-Irland og EU-medlemsstaten Irland hvis en fremtidig Storbritannia- EUs handelsavtale nås ikke i tide.

"Denne avtalen ... er den beste måten jeg tror på å sikre at vi forlater EU i mars 29," sa Cox til parlamentet. "Dette er avtalen som vil sikre at det skjer på en ordnet måte med juridisk sikkerhet."

Men hans ord gjorde lite for å berolige noen av avtaleens mest kaustiske kritikere, hvor mange Brexit-supportere sa at den såkalte backstop for Nord-Irland risikerte å binde Storbritannia til EUs tollunion på ubestemt tid.

"Det juridiske sammendragsdokumentet er verre enn vi fryktet: Tollunionens backstop er ubestemt, Storbritannia vil være en regjerende taker, og European Court of Justice har ansvaret for vår skjebne, snarere enn det suverene britiske parlamentet," tidligere Brexit ministeren David Davis sa. "Dette er ikke Brexit."

Mays nordirske allierte, det demokratiske unionspartiet, som støtter minoritetsregeringen, gikk videre.

VD-leder Nigel Dodds sa: "Den generelle konteksten er dette ... en dypt uattraktiv, utilfredsstillende presentasjon, og han (Cox) trenger derfor, i stedet for å anbefale denne avtalen, å anbefale at den blir avvist."

Mange lovgivere var også sint over å bli vist hva de beskrev som en oppsummering, ikke det fulle juridiske råd om Mays Brexit-avtale som regjeringen hadde sett.

Arbeiderpartiet og andre, inkludert DUP, sa at avstemningen er så viktig for fremtiden for landet at lovgivere skal kunne se noen detaljerte juridiske advarsler om deler av tilbakekallingsavtalen.

"Vi har derfor blitt ikke igjen med noe annet enn å skrive til taleren i House of Commons for å be ham om å starte forhandlinger," sa Keir Starmer, arbeidstaker fra Brexit.

Forhandlingen mot regjeringen til forakt av parlamentet kan potensielt føre til at en eller flere ministre blir suspendert eller utvist fra House of Commons.

Cox sa at han ikke kunne avsløre alle rådene for frykt for at det var "i strid med interessene i landet", så langt som å rope på arbeidsgivere at det ikke var "bruk og hylle" når han prøvde å beskytte offentlig interesse.

"Det er alt, og det er på tide de vokste opp og ble virkelige."

Mandagens (3 desember) sint parlamentsutvalg gjorde det ikke bra for 11 desember-avstemningen, som kommer på slutten av fem dager med blåmerkerdebatten fra tirsdag.

Hvis hun mister, kan mai ringe for en ny stemme. Men nederlag vil øke sjansene for at Storbritannia går uten en avtale - en mulighet som kan bety kaos for Storbritannias økonomi og næringsliv - og sette mai under sterkt press for å trekke seg.

Nederlaget kan også gjøre det mer sannsynlig at Storbritannia holder en ny EU-folkeavstemning, tre år etter at man har stemt for å forlate blokken.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, Brexit, EU, UK

Kommentarer er stengt.