Kontakt med oss

Italia

Antisemittisme i Italia holder seg utenfor politikken, men "varer" i landet

DELE:

Publisert

on

Det er absolutt en av de beste tidene i historien for forholdet mellom Italia og Israel, ettersom det ikke lenger er noen antisemittiske eller antisionistiske politiske krefter i det italienske parlamentet - skriver Alessandro Bertoldi i The Jerusalem Post.

Det er absolutt en av de beste tidene i historien for forholdet mellom Italia og Israel, som bekreftet av statsminister Netanyahus nylige besøk i Roma, etterfulgt av Italias utenriksminister Antonio Tajanis besøk i Israel. Møtet mellom Netanyahu og statsminister Georgia Meloni gikk veldig bra. De to er, i tillegg til å være regjeringsledere i to vennlige land nær hverandre, også politiske allierte på det konservative feltet. Italia og Israel har gjenopplivet det økonomiske samarbeidet, og etter 11 år blir det et nytt bilateralt mellomstatlig møte. Netanyahu har også annonsert at han har til hensikt å eksportere gass til Europa gjennom Italia.

Den andre gode nyheten er at det ikke lenger er noen antisemittiske eller antisionistiske politiske krefter i det italienske parlamentet. Ingen partier til stede over hele gulvet har inntatt noen fiendtlig posisjon mot den jødiske verden eller Israel de siste årene. I stedet er de fleste av dem engasjert i kampen mot antisemittisme, både på lovgivende nivå med antidiskrimineringslovgivning og i forsvaret av Israels rett til å eksistere og forsvare seg selv. 

I løpet av måneder etter tiltredelsen ønsket den nye italienske regjeringen å sende et viktig signal til det jødiske samfunnet og Israel ved å utnevne en nasjonal koordinator for å kjempe mot antisemittisme.

Den dårlige nyheten, derimot, er at forrige uke rapporterte CDEC Foundations "Annual Report on Antisemitism in Italy in 2022" en forverring av situasjonen.

Antisemittisme er fortsatt vedvarende i Italia. Sammenlignet med andre år, så 2022 en liten økning i antisemittisk aktivitet, med episoder registrert som hovedsakelig skjedde i skolemiljøer, spesielt i forbindelse med merkedager som Holocaust Remembrance Day, eller når de mest kjente jødene er i forkant av visse situasjoner. 

Det er også jøder, eller antatt jøder, som er målrettet som individer, som i tilfellet med den italienske senatoren Liliana Segre, når hun for eksempel gir en politisk uttalelse som ikke er likt av noen grupper, slik som skjedde da hun snakket om migranter ved å føle empati med dem. Nylig har den nyutnevnte sekretæren for det demokratiske partiet, Elly Schlein, vært målet for antisemittiske angrep, til og med blitt hånet for hennes uttalte nese. Rapporten advarer også om aktiviteter på sosiale medier der unge mennesker kan bli underholdt av virale antisemittiske vitser om jøder og Holocaust spesielt.

Annonse

Til tross for denne skuffende nyheten, er støtten til Israel fortsatt sterk, noe som ble bevist under Netanyahus besøk. Faktisk er alle partiene som utgjør det parlamentariske flertallet for tiden ledet av ledere som sterkt støtter Israel og dets rett til selvforsvar. Fra statsminister Giorgia Meloni til Silvio Berlusconi, mange kan skryte av en historie med pro-israelske handlinger og uttalelser. Det samme gjelder også de fleste av Italias opposisjonsledere. 

Under Netanyahus besøk bekreftet minister Salvini sin holdning til fordel for å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og presset på sin egen regjering for å flytte den italienske ambassaden til Den hellige by. Likevel avfeide Meloni og utenriksdepartementet, som var forsiktige med å skape friksjon med europeiske allierte og arabiske partnere, saken ved å erklære at «saken ikke er på dagsorden». 

Velviljen rundt reisen fortsatte med Italias kulturminister Gennaro Sangiuliano som ønsket Netanyahu velkommen ved å fremme kultursamarbeid mellom de to landene, det samme gjorde næringsminister Adolfo Urso som arrangerte et bilateralt møte der de to landenes mest fremtredende selskaper var tilstede. 

Likeledes har viseutenriksminister Edmondo Cirielli brukt de siste månedene på å jobbe med ministerorganet som arbeider med internasjonalt samarbeid for å synliggjøre spørsmålet om å gi økonomisk bistand til palestinske frivillige organisasjoner. Ofte er disse organisasjonene forkledd som humanitære organisasjoner, men personer knyttet til terrororganisasjoner er ofte skjult bak dem. Minister Cirielli instruerte sine ansatte til å strengt overvåke destinasjonen til slike humanitære midler for å forhindre at de ble kanalisert til terrorister. 

Til slutt, og svært viktig på regionalt nivå, var Assessore Fabrizio Riccas forslag til Piemonte Regional Council om å begjære den italienske regjeringen om å iverksette politiske og diplomatiske handlinger i FN, i EU og i ethvert annet multilateralt forum for å sette i gang konkret innsats å implementere vedtakelsen av IHRA-definisjonen av antisemittisme, og ber Italia om å beskytte Israel i alle fora, og også å anerkjenne Jerusalem som hovedstaden i den jødiske staten.

Selv om vi mottok noen dårlige nyheter om økningen i antisemittisme i Italia i 2022, kan vi være stolte av de mange pro-israelske og pro-jødiske initiativene den italienske regjeringen har tatt det siste året. Det er kanskje et av de få tilfellene hvor politikk viser seg å være foran samfunnet den representerer.

Alessandro Bertoldi er direktør for Alleanza per Israele (Alliance for Israel) og fra Milton Friedman Institute, pro-israelske frivillige organisasjoner i Italia.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender