Kontakt med oss

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD)

OECD må avslutte farlig svingdør med privat sektor

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Avtroppende leder av OECDs senter for skattepolitikk og administrasjon (CTPA), Pascal Saint-Amans, vil slutte seg til lobbyfirmaet Brunswick Group i privat sektor 1. november. Dette viser mangelen på integritet på "svingdørs"-fenomenet i OECD, og ​​stiller spørsmål ved fremgang. om viktige globale skatteinitiativer, skriver Matti Kohonen, administrerende direktør i Financial Transparency Coalition.

Brunswick Group presenterer selv problemet i seg selv ord

«Pascal har vært i sentrum for de største endringene i det internasjonale skatterammeverket på en generasjon. Ved å trekke på sin dype erfaring fra OECD og i politikken er han ekstremt godt posisjonert til å gi råd til organisasjoner om hvordan de kan engasjere sentrale interessenter i skatte- og andre kritiske politiske spørsmål.»

Brunswick fortsetter med å fremheve at de forventer at han skal opptre som lobbyist, og bruke informasjon og erfaring fra offentlige verv. Alt dette mens Saint-Amans forblir i OECD frem til 31. oktober, og deltar i sentrale forhandlinger som etablering av en minimumsselskapsskatt og OECD Inclusive Forum (IF)-prosessen der han har vært intrikat involvert.

Hele dette scenariet motsier åpenlyst OECDs egen 2010 Anbefalingsprinsipper for åpenhet og integritet i lobbyvirksomhet implementert av en rekke medlemsland, og ber om å pålegge restriksjoner for offentlige tjenestemenn som forlater vervet "for å forhindre interessekonflikter når de søker en ny stilling, for å hindre misbruk av "konfidensiell informasjon", og for å unngå post-offentlig tjeneste "bytte side" i spesifikke prosesser der de tidligere tjenestemennene var vesentlig involvert.» Prinsippene anbefaler også "en 'avkjølingsperiode' som midlertidig begrenser tidligere offentlige tjenestemenn fra å drive lobbyvirksomhet i sine tidligere organisasjoner."

Andre internasjonale organisasjoner er mer avanserte når det gjelder å forhindre interessekonflikter. Retningslinjer utviklet i EU-kommisjonen krever for eksempel en avkjølingsperiode for senioransatte i en periode på 12 måneder, og forbyr dem fra å drive lobbyvirksomhet eller gi råd om lobbyvirksomhet i denne europeiske institusjonen. 

Som et minimum bør Pascal Saint-Amans godta å ikke drive lobbyvirksomhet mot OECD eller noen av medlemslandene mens han fortsatt er i sin nåværende rolle. Men det har han ikke klart.

Annonse

Hvis han er en del av arbeidet med å forme gjennom effektive talsmannssamtaler og resultater i en kampanjestil, kan det føre til å endre den politiske dynamikken i det inkluderende rammeverket. Dette er en større bekymring som allerede er fremhevet i prosessen, ettersom den mellomstatlige gruppen G-24, African Tax Administrators Forum (ATAF) og det mellomstatlige South Center har gitt uttrykk for bekymring for at de blir mye mindre hørt enn høyinntektslandgrupper som Den europeiske union (EU) og G7.

Tross alt, rådgiver Brunswick-gruppen bedrifter i lobbyvirksomhet mot regjeringer som er medlemmer av OECD, og ​​muligens dermed endre standpunkter som enkelte regjeringer kan innta i fremtiden angående det inkluderende rammeverket. De Det opplyser Brunswick Group i ganske enkelt språk at «myndighets forskrifter og gransking kan direkte påvirke et selskaps bunnlinje. Lobbyvirksomhet er fortsatt viktig, men alene er det ikke lenger tilstrekkelig. Effektiv fortalervirksomhet, konsekvent engasjement og evnen til å forme samtaler og resultater krever en kampanjestilnærming.»

Dette spørsmålet vekker også bredere alvorlige bekymringer hos OECD, ettersom sekretariatet lenge offentlig har hevdet at det søker å gi sivilsamfunnet samme tilgang som det gjør til lobbyister fra privat sektor. Men bare i fjor ble dette bekreftet i spektakulær stil da hovedlobbygruppen skrev offentlig til OECD, med detaljer om det hittil ukjente settet av arbeidsgrupper og spesielle kanaler etablert for deres fordel – og hevdet at det fortsatt tillot dem utilstrekkelig innflytelse.

En presserende uavhengig etisk gjennomgang av forholdet mellom OECD, CTPA spesielt og privat sektor er nødvendig. Referansevilkårene for en slik gjennomgang bør inkludere denne spesifikke utnevnelsen, og det tilsynelatende fraværet av noen garantier for avkjølingsperioder og hvordan man håndterer interessekonflikter – nåtid og fremtid. Gjennomgangen bør også evaluere graden av privat sektors tilgang til OECDs prosess for å fastsette internasjonale skatteregler, sammenligne dette med nasjonal beste praksis for åpenhet og integritet i lobbyvirksomhet. Til slutt bør gjennomgangen vurdere og anbefale retningslinjer for å sikre at OECD kan få slutt på «svingdørfenomenet».

Disse lyssky praksisene kan ikke få stå, for alles skyld.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender