Kontakt med oss

IAEA

IAEA-sjefen håper å komme tilbake til Ukraina «snart» over atomkraftsamtaler

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Rafael Grossi (Bildet), sjef for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), sa tirsdag (18. oktober) at han forventer å returnere til Ukraina «snart». Dette til tross for forhandlinger om å opprette en sikkerhetssone rundt Zaporizhzhias atomkraftverk.

Grossi var mellomleddet mellom Moskva og Kiev for å etablere en sone for kjernefysisk sikkerhet og sikkerhet rundt anlegget. Området har vært berørt av strømbrudd de siste ukene som følge av bombing.

IAEA har tidligere uttalt at de er dypt bekymret for interneringen av to ukrainske ansatte fra Zaporizhzhia, som ligger i en av de fire ukrainske regionene Russland hevder å ha annektert, men bare delvis okkuperer.

Under et besøk i Argentina sa han at det er en mulighet for at han kommer tilbake til Ukraina eller Russland.

"Det betyr at jeg får svar og svar fra begge sider. Jeg leter alltid etter nye måter å komme meg videre på. Jeg må nok komme tilbake på et tidspunkt.

Disse samtalene er nøkkelen til å desarmere bekymringene som har vokst på siden august angående risikoen for bombing nær Zaporizhzhia (Europas største atomkraftverk), og andre potensielle trusler. Både Russland og Ukraina gir hverandre skylden for beskytningen.

IAEA, FNs kjernefysiske vakthund, uttalte at selv om separate russiske trusler om bruk av atomvåpen i Ukraina ikke kan utelukkes, var det ikke en «umiddelbar mulighet».

Annonse

"Jeg tror ikke Russland kan bruke atomvåpen umiddelbart. Han uttalte at selv om ingenting kan utelukkes, er han ikke en del av beslutningsprosessen for det landet. Han mener imidlertid at et slikt grep ville være ekstremt.

Grossi ble spurt om de pågående samtalene for å gjenopplive en atomavtale med Iran. Han sa at forhandlingene er i «stopp» og at IAEA ikke hadde noen nøkkelinformasjon på grunn av restriksjoner på inspeksjoner de siste ukene.

Siste uke, uttalte USA at gjenoppliving av Irans atomavtale fra 2015 var "ikke vårt nåværende fokus", og la til at Teheran hadde vist liten interesse for at pakten ble gjenopplivet og at Washington fokuserte på hvordan de skulle støtte Iranske demonstranter.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender