Kontakt med oss

Helse

Forstå Sveriges røykfrie revolusjon: En modell for global helse

DELE:

Publisert

on

Reisen mot en røykfri verden har vært kompleks, med ulike enheter som har jobbet utrettelig for å navigere i forviklingene. Sverige har dukket opp som en stjerne, og effektivt klarte sin røykeutbredelse ned til imponerende 5.6 prosent fra over 30 prosent på 1980-tallet. Denne bemerkelsesverdige snuoperasjonen plasserer nasjonen på stupet for å oppnå røykfri status i år – skriver Federico N. Fernandez

Et mål nådd to år fremover av sin egen timeplan og en svimlende 17 år i forveien av den bredere EU-ambisjonen. På den annen side har Verdens helseorganisasjon (WHO) og EU-kommisjonen (EC) stått i spissen for arbeidet med henholdsvis rammekonvensjonen for tobakkskontroll (FCTC) og tobakksproduktdirektivet (TPD).

Disse organene har vedtatt strenge regler, inkludert direkte produktforbud og avgiftsøkninger. Mens den første bruken av disse forebyggende og avvenningsfokuserte tiltakene lyktes i å redusere røykebefolkningen, har nyere trender dessverre sett en stagnasjon, og i noen tilfeller, En økning.

Hvordan overgikk Sverige resten av Europa? Hva gjør den svenske saken revolusjonerende? Svaret ligger i dens omfattende tilnærming til røykreduksjon, som blander tradisjon og innovasjon og setter forbrukerne i sentrum.

Sverige gjelder FCTCs retningslinjer, som scorer høyt i WHOs rangering av land som har vedtatt tiltak anbefalt for å begrense røyking, og den har innført EUs TPD. Det som skiller Sverige fra andre land er at flere svenske regjeringer besluttet, mot kommisjonens og WHOs råd, å bruke den nordiske tradisjonen med munntobakksprodukter som Snus for å oppmuntre røykere til å slutte. De siste årene har Snus fått selskap av mer moderne og innovative produkter som nikotinposer, vapes og oppvarmet tobakk. Ved å effektivt balansere tradisjonelle tobakkskontrolltiltak og fremme tryggere nikotinalternativer, har Sverige funnet en formel for suksess.

En nærmere titt på Sveriges tilnærming avslører at de omhyggelig har adressert fire nøkkelfaktorer for å sikre at røykere går over til alternative nikotinprodukter (ANP): tilgjengelighet, akseptabilitet, kjønnssensitivitet og rimelighet. Sveriges helhetlige tilnærming har resultert i imponerende helseresultater: de laveste forekomstene av røykerelaterte sykdommer i Europa. Ser vi på kreft som er forbundet med røyking, er de svenske ratene 38 prosent lavere enn EU-gjennomsnittet, og kreftforekomsten er 41 prosent lavere.

Den svenske modellen, understreket av dens imponerende resultater, gir verdifull lærdom for EU, WHO og verden for øvrig. Suksesshistorien antyder at et røykfritt samfunn kan oppnås raskere gjennom en omfattende, ikke-forbudsmessig tilnærming. Dette innebærer å omfavne både tradisjonelle tiltak og innovative løsninger, imøtekomme individuelle preferanser, sikre rimelighet og gi enkel tilgang til tryggere nikotinalternativer.

Annonse

Til tross for Sveriges betydelige fremskritt innen tobakkskontroll, har anerkjennelsen fra WHO og EC vært merkbart sparsom. For å bygge bro over dette gapet, kan disse organisasjonene vurdere å gjennomføre en casestudie om Sveriges vellykkede strategi. Ved å omfavne en slik dialog kan vi utvide vår forståelse og i samarbeid forbedre vår globale tilnærming til folkehelse.

Å forfølge et røykfritt samfunn er ikke bare et helsemål, men en global forpliktelse mot en sunnere og lysere fremtid. Når vi navigerer våre veier mot å nå dette målet, kan inspirasjon fra Sveriges reise hjelpe oss å takle den presserende folkehelseutfordringen med røyking mer effektivt. Å lære av Sveriges omfattende tilnærming kan akselerere reisen vår mot en røykfri verden.

* Federico N. Fernández er en visjonær leder dedikert til å drive innovasjon og endring. Som administrerende direktør for We Are Innovation, et globalt nettverk av 30+ tenketanker og frivillige organisasjoner, forkjemper Federico innovative løsninger over hele verden. Hans ekspertise og lidenskap for innovasjon har gitt ham anerkjennelse fra prestisjetunge publikasjoner som The Economist, El País, Folha de São Paulo og Newsweek. Federico har også holdt inspirerende taler og foredrag på tvers av tre kontinenter, skrevet en rekke vitenskapelige artikler og medredigert flere bøker om økonomi.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender