Kontakt med oss

Frankrike

Frankrikes Sarkozy, som forsvarer sin 'ære', venter på dommen om korrupsjonsanke

DELE:

Publisert

on

Onsdag (17. mai) var det ventet at lagmannsretten i Paris skulle ta stilling til Nicolas Sarkozys (Bildet) forsøk på å velte en dommen av bestikkelser, påvirkningshandel og korrupsjon. Dette er en av mange juridiske kamper som den tidligere franske presidenten har kjempet det siste tiåret.

I 2021 fant en lavere domstol Sarkozy skyldig for å ha forsøkt å bestikke en tidligere dommer og selge innflytelse i bytte mot konfidensiell informasjon angående en etterforskning av Sarkozys kampanjefinansiering i 2007.

I et sjokkerende fall fra nåde ble han dømt til tre års fengsel med to av dem betinget.

Sarkozy har alltid benektet all forseelse. Han fungerte som fransk president i en periode, fra 2007 til 2012.

I en egen sak, de økonomiske påtalemyndighetene krevde at Sarkozy ble stilt for retten på siktelser for å ha korrumpert og finansiert en valgkamp ulovlig i forhold til den påståtte libyske finansieringen av hans presidentkampanje i 2007.

The case that was the subject of Wednesday’s ruling by the appeals court –

Indirectly linked to suspicions of illegal Libyan funding is the “wiretapping scandal” in France.

Etterforskere som undersøkte den libyske forbindelsen i 2013 bestemte seg for å avlytte Sarkozys to telefonlinjer. De oppdaget at den tidligere presidenten og hans advokat brukte en hemmelig linje. Dette førte til korrupsjonsundersøkelsen.

Annonse

Sarkozy sa during the appeals hearing: “I am here to defend my honor, which was violated.” His voice was trembling as he said: “I’m here in order to convince the court I did nothing”.

“Am I a criminal because I call…my friend and lawyer?” He was referring to conversations he had with his lawyer who is on trial with Sarkozy, as well as a judge, according to the prosecutors, for being part of a conspiracy.

Statsadvokaten begjærte en dom på tre års betinget fengsel, som er en mildere straff enn den opprinnelige dommen.

Sarkozys konservative forgjenger Jacques Chirac var den eneste presidenten som ble dømt for korrupsjon av en fransk domstol under Frankrikes 64 år gamle femte republikk.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender